Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Juridiska experter inför kongressen i USA: tre anser att Trump borde ställas inför riksrätt - en anmälde avvikande åsikt

Från 2019
Uppdaterad 05.12.2019 05:57.
Professor Michael Gerhardt vittnar inför representanthusets justitieutskott den 4 december 2019.
Bildtext Professor Michael Gerhardt anser att Trumps handlingar utgör brott som uppfyller kraven på riksrätt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tre amerikanska grundlagsexperter anser att president Donald Trump borde dras inför riksrätt. Experterna vittnade i öppna förhör inför representanthusets justitieutskott på onsdagen. Processen handlar om Trumps förehavanden i fråga om Ukraina.

En fjärde expert som valts ut av republikanerna anser att bevisen i det här skedet inte räcker till, men att det kan vara aktuellt med riksrätt om det bevisas att amerikanskt ekonomiskt militärt stöd har använts för att förmå Ukraina att utreda en politisk motståndare.

Syftet med förhöret var att låta juridiska experter bedöma de vittnesmål och uppgifter, som den drygt två månader långa utredningen hittills medfört. Demokraterna hoppas att förhören ska göra det möjligt att formulera åtalspunkter mot president Trump.

Förhören leddes av justitieutskottets ordförande, demokraten Jerrold Nadler.

De avbröts upprepade gånger av republikanerna som tvingade fram omröstningar och avbröt både vittnesmål och inlägg av Nadler.

Utskottets ledande republikan Doug Collins sade att riksrättsprocessen är en bluff.

-Ni bara inte gillar honom, sade Collins till demokraterna och syftade på Trump.

Republikanerna efterlyste också fler republikanska vittnen.

Demokraterna i Representanthuset har beskyllt Trump för att ha använt stödpengarna på sammanlagt 391 miljoner dollar som påtryckning för att Ukraina skulle genomföra utredningar som skulle vara politiskt gynnsamma för Trump.

"Ingen står ovanför grundlagen"

Professor Michael Gerhardt vid University of North Carolina ansåg att det är nödvändigt för kongressen att åtala Trump. Han framhöll att ingen, inte ens presidenten, står ovanför grundlagen.

Gerhardt ansåg att om inte det här fallet uppfyller kraven på riksrätt, uppfyller ingenting kraven på riksrätt.

-Det här är exakt sådana överträdelser som nationens grundare ville försvara oss mot, när de författade konstitutionen, sade Gephardt.

Professorn i juridik vid Stanford University, Pamela Karlan, stödde i kraftiga ordalag riksrätt för Trump och sade att han gjorde sig skyldig till maktmissbruk genom att kräva utländsk inblandning i ett amerikanskt val.

Juridikprofessor Pamela Karlan i kongressförhör den 4 december 2019.
Bildtext Juridikprofessor Pamela Karlan ansåg att Trump utövat påtryckningar på Ukrainas president i syfte att nå personliga fördelar.
Bild: /All Over Press

Karlan sade att Trump genom påtryckningar försökte få sin ukrainska kollega Volodymyr Zelensky att smutskasta en av Trumps rivaler.

-Om en president som använder sin makt för att skaffa sig personliga fördelar inte kan ställas inför riksrätt, så lever vi inte längre i en demokrati, utan en monarki eller diktatur, sade i sin tur Harvardprofessorn Noah Feldman.

Professor Jonathan Turley vid George Washington University Law School var det enda vittnet som valts ut av republikanerna. Han sade att de nuvarande bevisen inte i tillräckligt hög grad stöder demokraternas beskyllningar mot Trump. Han beskrev rättsfallet mot Trump som juridiskt svagt.

-Jag är oroad över att vi sänker kraven på riksrätt, för att de ska kunna anpassas till bristfälliga bevis och tillfredsställa en en stor ilska, sade Turley.

Turley kritiserade ändå Trump för telefonsamtalet med Zelensky och höll inte med om att samtalet skulle ha varit perfekt.

Det har också frågats om tidpunkten är den rätta att ställa Trump inför riksrätt, med tanke på att nästa presidentval är om mindre än ett år. Jerrold Nadler argumenterade för att man inte har tid att vänta.

-Vi har inte råd att invänta nästa val. Om vi inte ställer presidenten till svars nu, så kommer han nästan säkert att återigen be om utländskt ingripande för att betjäna sina personliga politiska intressen.

Demokraterna offentliggjorde på tisdagen en 300-sidig rapport enligt vilken Trump missbrukade sin makt på flera olika sätt när han utnyttjade sin position för att pressa Ukraina att inleda en undersökning i syfte att gynna Trumps egen återvalskampanj.

Trump twittrade flitigt om förhören medan han deltog i Natomöte i London

President Trump tillbringade onsdagen i London vid Nato toppmötet men delade aktivt twitterinlägg där kongressrepublikaner tog honom i försvar.

-Exakt vad vi behöver, tre liberala juridikprofessorer som föreläser för det amerikanska folket, skrev kongressledamoten Jim Jordan, en av president Trumps fränaste försvarare i representanthuset.

Republikanerna har vidhållit att Trump inte överskridit sina befogenheter och kallat processen en häxjakt och en fars.

Demokraterna har beskrivit hela utredningen som en fosterländsk plikt, vars syfte är att ställa presidenten till svars för sitt agerande.

Kongressledamoten och demokraten Eric Swalwell hänvisade till professor Karlans uttalande om att Trumps agerande undergrävt demokratin i USA.

Demokraterna väntas med stor sannlikhet driva farm en omröstning i representanthuset om riksrättsåtal inom de kommande veckorna.

Källor: Reuters, AP, New York Times, Washington Post

Artikeln har uppdaterats klockan 05:55 med mer information och en mindre ändring i rubriken.

Diskussion om artikeln