Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Teknologiföretag kritiseras för ojusta metoder inför hotande strejk - anställda uppmanas anmäla deltagande

Från 2019
Ett tangentbord
Bild: Yle/Carolina Husu

De högre tjänstemännens fack YTN kritiserar flera teknologiföretag inför den hotande strejken inom branschen på måndag. En del företag kräver enligt YTN olagligt att de anställda som tänker strejka ska meddela om det i förväg.

YTN:s förhandlingschef Petteri Oksa säger att kravet är något helt nytt i finländskt näringsliv.

I en del företag har ledningen enligt Oksa meddelat att de som inte på förhand berättar om sitt deltagande i strejken anses vara borta från jobbet utan tillåtelse.

Det är enligt Oksa helt klart att det är olagligt att samla in listor på dem som tänker delta i strejken. Rätten att strejka finns inskriven i grundlagen.

Om man samlar in listor på den som strejkar ser det enligt Oksa ut som om man tänker övervaka vem som är i strejk och vem som inte är det. Enligt honom luktar det också påtryckning mot de anställda. Företagen försöker få de anställda att inte delta i strejken.

- Det här har kommit som en överraskning för mig. Jag förstår att företagen vill få sina lönesystem i skick. Men det borde vara klart för dem att folk inte kommer på jobb nästa vecka eftersom det är strejk. Det kan inte vara så svårt att göra alla nödvändiga anteckningar i datasystemen i efterskott, säger Oksa.

YTN har fått kännedom om ca tio företag där frågan är aktuell, men det kan finnas fler som YTN inte ännu känner till. Det handlar om medelstora företag

- Jag vill inte tro att det här är ett organiserat försök att bryta strejken, fast man kan tycka att det ser lite så ut.

- Att man kräver att folk ska meddela om de tänker strejka är nog ett helt nytt drag i det finländska arbetslivet.

YTN har varslat om strejk vid cirka 30 företag och sammanlagt 50 arbetsplatser. Blir det inget avtal bryter strejken ut måndagen den 9 december och pågår i tre dagar.

Inom planerings- och konsultbranschen genomförs den tre dagar långa strejken vid olika tidpunkter beroende på företag mellan den 9 och 18 december.

Åtgärderna berör sammanlagt 50 000 övre tjänstemän.

Diskussion om artikeln