Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Samarbete mellan Borgåfotograf och Esbokonstnär blev sagolikt vacker konst på en strandklippa på Emsalö

Från 2019
En nyfödd bebis målad på klippor
Bildtext "Born of Nature" heter David Popa och Juuso Hämäläinens gemensamma konstverk på Emsalö. Verket har kompletterats av en kortfilm om det.
Bild: Juuso Hämäläinen & David Popa

En målning av en nyfödd bebis pryder en klippa vid havet på Emsalö i Borgå. Den ser nästan ut vara en del av naturstenen. Det handlar om konstverket Born of Nature, ett samarbete mellan Juuso Hämäläinen och David Popa.

Borgåfotografen Juuso Hämäläinen och Esbokonstnären David Popa har samarbetat redan tidigare då de skapade konstverket Facing the Universe – också det ett konstverk i naturen som avbildar en frusen kvinna.

Nu samarbetar de igen, den här gången med verket Born of Nature. Det har målats på en klippa vid havet på Emsalö i Borgå.

Hämäläinen och Popa har också gjort en kortfilm med konstverket som tema. Du hittar videon bland annat på Instagram och Facebook, men även David Popas webbplats.

Facebook: Video på konstverket från Facebook.

Färgerna som används är miljövänliga och vattenlösliga. Det betyder att verket kommer att försvinna då det sköljs bort av regn och snö.

Konstverket färdigställdes torsdagen den 28 november. Då Yle Östnyland ringer upp Juuso Hämäläinen på förmiddagen den 5 december tittar han precis till konstverket.

– Halva konstverket ligger under vattnet. Det ser ganska intressant ut just nu, säger Hämäläinen.

Föreställer Popas nyfödda barn

Jag ber honom berätta om hur verket kom till, och Hämäläinen säger att han och Popa märkte att ett mer annorlunda samarbete funkar bra efter deras senaste gemensamma projekt.

– Resultatet blev intressant, så vi beslutade att vi skulle göra ett nytt, liknande verk i större skala. I somras träffades vi och började fundera på saken. Var skulle konstverket placeras och vilken årstid?

Idén fick utvecklas i sakta mak. För ett par veckor sedan tog sig Hämäläinen och Popa åter till Emsalö för att försöka hitta ett lämpligt ställe för verket.

Man fick en känsla av att barnet finns i naturens livmoder

Juuso Hämäläinen

Kriteriet var att det skulle vara en ganska stor och möjligast slät yta på en klippa, nära havet.

– Sedan hittade vi platsen och tog ett foto av den med drönare. Sedan började vi leka med olika kompositioner och motiv i Photoshop.

David Popa har tidigare använt porträtt av sin fru som inspiration för många konstverk. Den här gången testade Popa ett fotografi av sitt nyfödda barn, som är två timmar gammalt på porträttet som syns i slutresultatet.

– Det kändes rätt för projektet. Vi kollade hur porträttet smälter in i miljön, och hur det ser ut när vågorna slår mot klipporna. Man fick en känsla av att barnet finns i naturens livmoder, och därifrån kom namnet på konstverket, Born of Nature, säger Juuso Hämäläinen.

Naturens och människans förhållande i fokus

Juuso Hämäläinen berättar att både han och Popa har haft människans koppling till naturen som ett viktigt tema redan länge.

Han säger att många glömmer att människan är en del av naturen.

– Och sedan om man tänker på universum som en skapelse, så har världen fötts på ett konstigt sätt. Vi är födda till den här världen för att skapa nya saker, så man kan säga att vi på ett sätt lever i skapelsen som medskapare.

Hämäläinen och Popa vill väcka tankar kring just naturen och människans förhållande till den. Symbolismen i konstverket har vuxit fram långsamt och blivit klarare också för dem.

Vi kommer inte att göra fler konstverk på Emsalö. Nästa gång måste vi hitta ett nytt ställe, kanske till och med i ett annat land

Juuso Hämäläinen

Det här är redan det andra verket som ni har skapat på Emsalö. Vad är det med just Emsalö som lockar?

– Vattnet är ett skojigt element och så är den här platsen så öppen. Man ser ända till horisonten. Naturen är annars också vacker och fotogenisk. Dessutom finns det bra stenar med släta ytor här där man kan skapa målningar, säger Juuso Hämäläinen.

Hämäläinen konstaterar att platsen har varit lättillgänglig för dem båda.

David Popa har skapat själva målningen på klippan. Popa filmade också video av projektet medan Hämäläinen bland annat tog och editerade slutbilden som finns högst upp i den här artikeln.

Kortfilmen editerades av Popa medan Hämäläinen komponerade musiken till den.

Har ni redan planer på att göra fler projekt tillsammans?

– Vi kommer inte att göra fler konstverk på Emsalö. Nästa gång måste vi hitta ett nytt ställe, kanske till och med i ett annat land. Vi måste fundera på nästa steg och se tiden an, säger Juuso Hämäläinen.

Diskussion om artikeln