Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor Kimmo Grönlund är förundrad: Hur kan Antti Rinne bli den nya regeringssonderaren?

Från 2019
Uppdaterad 05.12.2019 16:46.
professor vid åa
Bildtext Kimmo Grönlund är professor i statskunskap vid ÅA.

Professorn i statskunskap vid Åbo Akademi, Kimmo Grönlund, förundrar sig storligen över att avgående statsministern Antti Rinne ska vara den som sonderar fram en ny regering. Också Samlingspartiet har börjat dra öronen åt sig.

Det verkar mycket konstigt att en person som åtnjuter så stor brist på förtroende att hela regeringen tvingas avgå nu ska utses till regeringssonderare.

- Han borde inte verka i en enda position som har med den nya regeringen att göra, säger Grönlund.

Den enda motiveringen till att Rinne ska ges sonderingsuppdraget är i det fall regeringsbasen skulle bytas ut, säger Grönlund.

- Han kunde ju till exempel byta ut Centern mot Samlingspartiet.

Rinne kan inte sitta som minister

Det bästa vore nu att de påtänkta statsministerkandidaterna, Antti Lindtman (SDP) och Sanna Marin (SDP), tillsammans skulle sköta sonderingsförhandlingarna, säger Grönlund.

Statsministerkandidaterna Sanna Marin och Antti Lindtman.
Bildtext Antti Lindtman och Sanna Marin
Bild: Lehtikuva

Han förstår inte heller tanken att Rinne kunde sitta som minister i den nya regeringen - en tanke som ordföranden för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kurvinen, inte avslog i en intervju för Iltalehti i går.

- Hur kan Centerns förtroende för Antti Rinne ha kommit tillbaka på bara två dygn?

Också Samlingspartiet tvekar om Rinne

Det är inte bara professor Grönlund som förundrar sig över möjligheten att Rinne utnämns till sonderare.

Kai Mykkänen (kok.) sisäministeri.
Bildtext Kai Mykkänen
Bild: Mårten Lampén / Yle

Det tyder på dålig lägesbedömning, säger Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp. Borde vi nu börja föra förtroliga samtal med en person till vilken tilltron precis gått förlorad, undrar han.

Borde vi nu börja föra förtroliga samtal med en person till vilken tilltron precis gått förlorad?

Samlingspartiet funderar på att föreslå omröstning om saken, säger Mykkänen. Också partiets ordförande Petteri Orpo är på samma linje.

- Vi borde vänta några dagar och se vem som blir sossarnas statsministerkandidat, och först efter det inleda sonderingarna, säger Orpo. Jag kommer att komma med ett motförslag med det här innehållet, säger han.

Det är SDP:s partistyrelse som har föreslagit Rinne som regeringssonderare, och riksdagsgruppen fattar beslut om saken i dag på eftermiddagen. Slutligt beslut om vem som utses till sonderare fattar riksdagsgrupperna tillsammans. De möts klockan 16.30 i dag.

Diskussion om artikeln