Hoppa till huvudinnehåll

Sport

SVT:s expert kallar Mike Babcock mobbare efter turbulensen runt tränaren – jämför med egna erfarenheter i Nordamerika: "Det var mental terror"

Från 2019
Mike Babcock.
Bildtext Mike Babcock.
Bild: All Over Press

SVT:s expert Jonas Andersson har egen erfarenhet av spel i Nordamerika. Han är kritisk till kulturen som har funnits bland tränarna. ”Tränaren skällde ut dig framför de andra”, säger Andersson.

Det fortsätter att mullra runt NHL:s tränare.

Vittnesmålen mot det äldre gardets metoder har kommit i en strid ström. För några dagar sedan titulerade Johan Franzén sin tidigare tränare Mike Babcock som en ”fruktansvärd person”.

Nu uttalar sig också SVT:s ishockeyexpert Jonas Andersson. Han ger en problematisk bild över de nordamerikanska tränarnas kultur.

Andersson, som har representerat Ilves, HPK pch Kärpät i Finland, har spelat i Nordamerika och vittnar om att det är ett osunt klimat.

– Jag känner igen mig, framför allt från farmarligan. Det var mental terror. Tränaren skällde ut dig framför de andra och bad dig ranka laget. Jag hatade att gå till rinken, säger Andersson.

– Det finns inte på världskartan att gå till medierna eller någon annan. Det är likadant nu. Det är spelare som har lagt av som berättar.

"En traditionell mobbare"

SVT-experten säger att det i hockeykretsar finns ett utbrett rykte om Babcock.

– En traditionell mobbare, en väldigt tydlig hierarki. Man har hört att ingen gillar honom, men det är först nu som det kommer ut. Han har haft resultaten med sig och då har han haft ett frikort.

Babcock har varit väldigt ansedd och framgångsrik. Han har vunnit det mesta som är möjligt att vinna, men efter en period med svaga resultat fick han sparken från Toronto Maple Leafs i höst.

Babcock vill inte kommentera

Johan Franzén och Mike Babcock samarbetade i Detroit Red Wings. Samtidigt var Ken Holland general manager.

Holland, som nu är GM i Edmonton Oilers, säger att han inte var medveten om att Franzén skulle ha behandlats så illa av Babcock.

– Jag har varit GM i tjugotvå år. En spelare som inte gillar sin tränare, sin roll, sina lagkamrater … Jag har hört allt det där. Jag kan inte prata om Johan, men han var tydlig med att Mike Babcock är en otroligt bra tränare. Han gillar honom inte som person, säger han Holland enligt TSN.

Babcock har inte velat kommentera händelserna, uppger TSN.

– Jag vet inte vad som sägs ordagrant i omklädningsrummet, men jag vet definitivt vilket budskap som spelarna får. Var jag medveten om att det fanns de som var missnöjda? Ja. Men det kommer alltid att finnas missnöjdhet, säger Holland.

Diskussion om artikeln