Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skypo: Tiotals utländska agenter spionerar på Finland kontinuerligt

Från 2019
Uppdaterad 05.12.2019 13:50.
Datakablar i ett serverrum.
Bild: Epa/Mick Tsikas

Skyddspolisens senaste översikt om den nationella säkerheten visar att det finns tiotals utländska spioner i vårt land. I rapporten som publicerades på torsdagen heter det att utländska underrättelsetjänster visar allt större intresse för Finlands kritiska infrastruktur.

Det ska finnas flera tiotal anställda inom utländska underrättelsetjänster med permanent placering i vårt land. Därutöver utför lika många utländska agenter årligen kortvariga operativa uppgifter i vårt land.

Finland är särskilt intressant för Rysslands och Kinas underrättelsetjänster, säger Skyddspolisen.

Vill veta vad Finland planerar

Agenternas huvudsakliga uppgift är att förutse den politik som Finland kommer att driva och att påverka de politiska besluten.

- Vissa teman följs av underrättelsetjänsterna kontinuerligt, men dessutom har Finlands agerande som EU-ordförandeland, vår ställning inom EU:s sanktionspolitik, den nationella innovationsverksamheten och högteknologin bevakats på senare tid, säger Antti Pelttari, chef för Skyddspolisen.

Det är inte bara den offentliga förvaltningen som varit föremål för detta - också nyckelpersoner inom företagens produktutveckling har utsatts, säger Pelttari.

Spionaget omfattar både personbaserad informationsinsamling och cyberoperationer.

Diskussion om artikeln