Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sara tog sin bebis till bioresonans - fick råd som kunde ha varit livsfarliga för barnet

Från 2019
Uppdaterad 17.12.2019 11:12.
Bebis i famnen.
Bildtext Bebis i famnen. Bebisen på bilden är inte Saras barn.
Bild: Roy Fogde / Yle

“Du har maskar i livmodern, och lungklamydia", säger en bioresonansterapeut. Hon hävdar att hon kan bota lungklamydian med sin bioresonansapparat. Yles undersökande program Spotlight och MOT testar bioresonans: våra testpersoner påstås ha en lång rad allvarliga sjukdomar eller problem med hälsan, riktiga sjukdomar förblir oupptäckta.

En del av våra testpersoner får diagnoser av bioresonansterapeuterna. Enligt finsk lag får enbart läkare göra diagnoser och besluta om vård.

Österbottniska Sara* tog med sin bebis till en bioresonansterapeut för att undersöka barnets allergier. Sara fick råd om födoämnen och om att lämna bort mediciner – råd som kunde ha varit livsfarliga för barnet.

Spåra obalans i kroppen med radiovågor

Enligt företagare i branschen handlar bioresonans om att spåra obalans i människokroppen med hjälp av radiovågor eller elektriska signaler. Terapeuterna hävdar att bioresonansapparaterna både undersöker deras klienter och behandlar dem, så att kroppen kan läka sig själv.

– Bioresonans är hälsohumbug, typisk för vår tid. Man överför principen för fysikalisk resonans och hävdar att den gäller också elektrisk resonans i kroppen, säger Juhani Knuuti som är professor i medicin vid Åbo universitet.

Det här leder till tanken att vissa frekvenser i det elektriska fältet kan resonera mot vävnader, parasiter eller sjukdomar i kroppen, och att det går att göra mätningar utifrån resonansen.

– Dessutom bygger man apparater utifrån den här teorin. De ser proffsiga ut rent tekniskt, men alla resultat är helt tagna ur luften, säger Knuuti.

Juhani Knuuti är professor i medicin vid Åbo universitet.
Bildtext Juhani Knuuti, professor i medicin, säger att bioresonans är hälsohumbug.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Mats Reimer är barnläkare i Göteborg. Han har liksom Knuuti kritiskt granskat bioresonans och andra former av alternativ vård.

– Bioresonansapparaterna kan ha en stark placeboeffekt. Någon annan effekt har de inte, säger Reimer.

Så här går vi till väga - från tips till test

Botar inte, harmoniserar

Innan vi börjar med våra test möter vi Catarina Johansson, en av två bioresonansföretagare vi kontaktar som är villig att tala med oss. Hon har arbetat deltid med bioresonans i Raseborg och behandlar med en tysk Rayonex-apparat.

– Maskinen söker efter obalans på cellnivån och i frekvenserna. Syftet är att den ska signalera tillbaka, och ställa kroppens egen mekanism till rätta, säger Johansson.

Olika bioresonansapparater fungerar på olika sätt och olika terapeuter kan arbeta olika trots att de använder samma apparater. Catarina Johansson betonar att hon och andra terapeuter som arbetar med Rayonex-apparater inte ska ge diagnoser eller tala om att bota sjukdomar.

– Vi säger att vi harmoniserar och balanserar, säger Johansson.

Catarina Johansson i Raseborg har arbetat på deltid med bioresonans.
Bildtext Catarina Johansson kom själv i kontakt med bioresonans när hon var sjuk i neuroborrelios.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Catarina Johansson berättar att hon själv prövade bioresonans när hon hade neuroborrelios.

– Jag var länge sjuk innan jag fick diagnos, och symptomen höll i sig trots antibiotika. Bioresonansen fick mig att må bättre, min värk och mina neurologiska besvär minskade. Jag kände att jag för första gången var inne på rätt spår. Innan dess hade jag testat flera alternativa behandlingar och flera sorters antibiotika, säger Johansson.

Lotta Almark låter sig testas

Lotta Almark från Karis är en av våra testpersoner. Hon följer med på undersökning till Catarina Johansson. Lotta Almark har ont i knäna sedan några veckor tillbaka. Läkarna har konstaterat att hon lider av svullen slemsäck.

Johansson ber Almark lägga sig på en brits.

– Apparaten mäter din kropp längs ryggraden, via små metalltrådar i tyget under dig. Den söker ett eko, eller resonans – ungefär som när en stämgaffel börjar resonera, säger Johansson.

Catarina Johansson (till vänster) undersöker Lotta Almark (till höger)
Bildtext Catarina Johansson (till vänster) undersöker Lotta Almark, som är en av våra testpersoner.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Catarina Johansson knäpper på sin apparat och för en stav med en metallspiral i ändan längs med Lotta Almarks kropp. Johansson förklarar att staven rör sig i cirklar om allt är väl, men att den fastnar och rör sig lodrätt när den upptäcker störningar.

– Nu ser du att den stannar. Den detekterar en störning som kan tyda på någon fästingsjukdom, säger Catarina Johansson till Lotta Almark.

En läkare har tidigare uteslutit att Almarks sjuka knän skulle bero på borrelios.

En tysk bioresonansapparat av märket Rayonex.
Bildtext Catarina Johanssons Rayonex-apparat.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Nästa bioresonansterapeut hittar helt andra krämpor

I samband med vårt test går Lotta Almark också till en annan bioresonansterapeut, Pia Solback-Nordling på företaget Inzenter i Karis. Solback-Nordling använder två olika bioresonansapparater när hon undersöker Lotta Almark, först ZYTO scan och sedan Rayonex.

Pia Solback-Nordling hävdar bland annat att Lotta Almark har problem med sköldkörteln och med artärerna.

Almark har diagnos på sjukdomen allergisk matstrupe, den sjukdomen upptäcker Solback-Nordling inte.

Mera om testet hos Pia Solback-Nordling i Karis

Marjo Urbanski har arbetat med bioresonans i 20 år

Ett av tipsen vi fick om bioresonans handlar om Marjo Urbanski. Hon driver företaget Semba och tar emot på många orter i Finland. Hon använder en apparat som verkar populär i Finland, amerikanska MSAS som tillverkas av företaget Bio Meridian.

Vår testperson Kristiina Makkonen besöker Urbanski i Esbo. Makkonen studerar medicin i Åbo. Hon och tre andra testpersoner hör till föreningen Vastalääke, som vill motverka humbug med vetenskapliga fakta.

Urbanski undersöker Makkonen och skriver ut flera sidor rapport.

– Här ser du mögelgifterna. Det här är de två lungklamydiabakterierna. Den här (bakterien) dör när du håller i handtaget, den behöver du inte oroa dig för längre. Du har fasciolopsis buski, trematoder (ett slags maskar) i trakten kring livmodern, säger Marjo Urbanski.

Urbanski fortsätter att räkna upp parasiter. Hon hävdar att Kristiina Makkonen har flundermaskar, råttbinnikemask, piskmask och något Urbanski kallar "narumato" (rope worm på engelska) som enligt de flesta forskare inte alls existerar.

Kristiina Makkonen är på väg till bioresonansmottagning i Esbo.
Bildtext Kristiina Makkonen testar bioresonans i Esbo. Hon får höra att hon har en mängd parasiter i kroppen.
Bild: Yle / Jyrki Ojala

"Maskarna går över från livmodern till fostret"

Kristiina Makkonen berättar att i hennes släkt brukar kvinnornas menssmärtor avta när de föder barn.

– Det beror på att de maskar du har i livmodern förs över till ditt barn, och sedan lider barnet av dem, säger Urbanski.

Kristiina Makkonen får höra att hon ska filtrera sitt vatten och detox-fasta och ta örtkurer som driver ut parasiterna. Dessutom ska hon ta droppar av en flaska med vätska som Marjo Urbanski har matat in rätt frekvenser i.

Kristiina har funktionella tarmbesvär, IBS, som hon har fått medicinsk behandling för. Det problemet upptäcker Urbanski inte.

Marjo Urbanski kommenterar till Yle:
"Mina kunder vet att jag är biolog och terapeut, inte läkare. De förstår att när maskinen visar på lungklamydia kan det innebära antingen en verklig infektion eller handla om energetiska spår i kroppen. Om jag upptäcker en verklig infektion skickar jag kunderna till läkare för vård."

Marjo Urbanski har lärt upp flera andra bioresonansterapeuter i Finland. I samband med vårt test går Mia Muhonen till bioresonansterapeuten Sanna Halttunen i Vanda. Också Muhonen får höra att hon har en parasit, hakmask.

Mera om testet hos Sanna Halttunen i Vanda

Faran med bioresonans är ofta indirekt, säger professor Knuuti

MSAS är en av många maskiner som går tillbaka på den tyska läkaren Voll.

– Han lanserade teser om elektroakupunktur på 1950-talet. Han gjorde elektriska mätningar utgående från det kinesiska meridiansystemet. Det finns ingen vettig forskning som talar för att man kan mäta hudens elektriska motstånd på olika punkter och att det ska spegla hur inre organ fungerar. Det är bara en myt, säger barnläkaren Mats Reimer.

De första apparaterna som påminde om bioresonans lanserades redan på 1920-talet. Många av de tidiga apparaterna påminde om scientologernas e-meter, och några av de företagare som har tillverkat bioresonansapparater i Tyskland har varit scientologer.

Professor Juhani Knuuti säger att bioresonansapparaterna i sig knappast skadar någon.

– Faran med bioresonans, och hälsohumbug över lag, är ofta indirekt. Det kan handla om felaktiga diagnoser eller felaktig vård, eller om en verklig diagnos eller vård som uteblir, säger professor Juhani Knuuti.

Ett sådant fall stöter vi på i Österbotten.

Sovande bebis.
Bildtext Saras bebis var starkt allergisk. Bilden visar ett annat barn.
Bild: Yle / Roy Fogde

Sara tog sin allergiska bebis till bioresonans

Vi talar med österbottniska Sara* som tog med sin svårt allergiska bebis på bioresonans när han var fyra månader gammal. Besöket skedde i januari 2018 när Sara ännu ammade barnet.

– Det rann sårvätska över hela hans kropp, och han kliade sig blodig. Läkarna på sjukhuset sa att han var för liten för allergitest. Vi kände att vi inte fick hjälp från sjukvården, säger Sara.

Hon beställde tid till Maria Wester på företaget Marias Hälsonycklar i Vörå. Wester har en tysk bioresonansapparat av märket Bicom, och på hennes webbsida berättar en lång rad nöjda kunder att de fått hjälp med allergier och utslag.

En Bicom-apparat med provrör, fotograferad i Lojo.
Bildtext En Bicom-apparat, fotograferad i Lojo.
Bild: Yle / Jyrki Ojala

Maria Wester sa att bebisen var allergisk bland annat mot mjölk och röda grönsaker.

– Hon sa att bebisen inte reagerar på ägg. Dessutom tyckte hon att vi kunde lämna bort medicinerna, Atarax (antihistamin och lugnande medel) och kortison, säger Sara.

Sara började äta ägg igen efter det här besöket, men bebisen blev väldigt sjuk.

– Han hade små öppna sår över hela sin rygg, han grät och skrek, vi såg hur ont han hade, säger Sara.

Sara skrev till Maria Wester att det var illa med bebisen, och att hon hade börjat ge Atarax och smörja kortison på nytt.

– Wester svarade att när man börjar behandla inom homeopatin kan det bli sämre innan det blir bättre, och att vi ska avvänja med kortison i sakta mak, berättar Sara.

Bara ett par dagar efter bioresonansbesöket undersöktes bebisen på sjukhusets poliklinik, och svaren på blodproven kom följande vecka.

– Vår bebis var väldigt allergisk mot ägg. Senare på våren framgick det att ägg kunde vara direkt livsfarligt för honom. Han kunde få en anafylaktisk chock om han kom i kontakt med ägg, säger Sara.

* Sara heter något annat på riktigt. Vi låter henne vara anonym för att skydda henne och barnet.

Maria Westers företag Marias hälsonycklar i Vörå.
Bildtext Marias Hälsonycklar verkar i en före detta banklokal i Vörå.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Marias hälsonycklar har störst omsättning

Ett första bioresonansbesök kostar hela 190 euro på Marias hälsonycklar. Företaget har störst omsättning av alla bioresonansföretag vi kollar upp – 166  000 euro år 2018. Enligt webbsidan erbjuder Wester tjänster inom bioresonans, homeopati och kostrådgivning.

Vår testperson Anna* kommer från Vasa, hon vill vara anonym.

– Det är många som upplever att bioresonans är väldigt bra, och det är ganska små kretsar här. Det känns bättre att inte behöva diskutera med folk om det här, säger Anna.

Maria Wester undersöker Anna med sin Bicom-apparat och säger att Anna har problem med ämnesomsättningen och tjocktarmen. Hon säger sig också hitta främmande ämnen i Annas kropp: hormoner, kvicksilver, amalgam, fluor och formaldehyd.

"Dina celler ska gå i skola"

Maria Wester för en mätare över små ampuller med pulver som representerar olika födoämnen och maskinen ger olika utslag.

Enligt Wester är Anna överkänslig för mjölk och vete. Anna undrar om Maria Wester kan bota henne från det här.

Maria Wester svarar:
– Jo jo. Du ska gå i skola, dina celler ska gå i skola. De lär sig på cellnivå, att mjölk socker vete inte är så farligt.

Mera om testet hos Maria Wester i Vörå

*Anna heter något annat på riktigt.

Maria Wester ställer inte upp på intervju, men hon kommenterar våra intervjuer med Sara och Anna per epost.

Maria Wester kommenterar så här:
"Jag rekommenderar aldrig att någon lämnar bort mediciner utskrivna av läkare. Det är alltid på klientens eget ansvar i samråd med läkaren.
Jag har under 17 års verksamhet sett många som börjar må bättre av mina råd och behandlingar. Jag botar ingen, utan stöder kroppen till att läka sig själv. "

Ampuller som används vid bioresonans.
Bildtext Provrör för bioresonansundersökning. Bilden är inte från Westers mottagning.
Bild: Yle / Jyrki Ojala

Bicom-apparaten som Wester använder tillverkas av företaget Regumed. På sin tyska hemsida förklarar Regumed att det saknas vetenskapliga medicinska studier som visar att bioresonans fungerar, men att många nöjda kunder vittnar om goda erfarenheter. Företaget Regumed ställer inte upp på intervju.

"Jag tror att jag kan hjälpa"

I Koskis i Åboland verkar bioresonansterapeuten Nina Laurell, som på sin webbsida räknar upp en lång rad sjukdomar sjukdomar som bioresonans kan hjälpa mot. Allergier, astma, reuma och MS hör till dem. "Om du inte har fått svar från (skol)medicin, så tror jag att jag kan hjälpa", skriver Laurell.

Vår assistent Waltteri‌ ‌Järvinen går‌ ‌på‌ ‌bioresonans‌ ‌till Nina Laurell. Han får höra att hans tjocktarm är i jäsningstillstånd och att han problem med levern och andra inre organ. Han får rådet att sluta äta potatis och inhemska sädesslag eftersom "det sätts så mycket gift i åkrarna".

Mera om testet hos Nina Laurell i Koskis, Åboland

Waltteri Järvinen är på väg till bioresonansmottagning med Saara Suvanto som moraliskt stöd.
Bildtext Waltteri Järvinen testar bioresonans i sällskap med Saara Suvanto. Båda studerar medicin i Åbo och hör till föreningen Vastalääke.
Bild: Yle / Taisto Lapila

Tukes övervakar alternativ medicin

Eftersom Finland saknar en lag om alternativ medicin, eller en så kallad kvacksalverilag, har myndigheterna svårt att övervaka bioresonansföretagarna. Men det som hände Saras bebis får Annina Nyholm på Säkerhets- och kemikalieverket Tukes att spetsa öronen.

– Det här är ett gott exempel på att medicinsk vård eller medicinering kan utebli, och sådana situationer får inte uppstå. Tukes övervakar och utreder enbart fall där patientens säkerhet och hälsa är i fara, säger Nyholm.

Annina Nyholm på Tukes övervakar bioresonansföretagare, men har begränsade befogenheter.
Bildtext Annina Nyholm på Tukes övervakar bioresonans, men har begränsade befogenheter.
Bild: Yle / Jyrki Ojala

Tukes har inte befogenhet att bedöma om alternativ vård är effektiv eller om kunden får valuta för sina pengar. Övervaknings- och tillsynsmyndigheten Valvira övervakar enbart yrkesverksam hälsovårdspersonal.

Juha Sipiläs regering arbetade på ett förslag till kvacksalverilag, men förberedningen upphörde när regeringen föll. På social- och hälsovårdsministeriet utreder man nu behovet av en lag, och säger ett lagförslag kan vara färdigt tidigast 2021.

I Sverige behandlas som bäst ett lagförslag som ytterligare begränsar möjligheten att behandla barn med alternativ vård. Åldersgränsen skulle höjas från nuvarande åtta år till femton år.

Test hos vårdutbildad bioresonansterapeut – vad säger Valvira?

Vi sammanfattar testresultaten

De sex bioresonansföretagarna vi har besökt använder fyra olika apparater. Alla företagare hävdade att våra testpersoner hade allvarliga problem med hälsan: störningar i inre organ, främmande ämnen i kroppen och bakterier. Två av företagarna påstod att de hittade parasiter.

Bioresonansterapeuterna föreslog behandling med bioresonans, kosttillskott och naturpreparat för våra testpersoner. Flera av terapeuterna ville boka in en ny behandling, vissa inom ett par veckor efter det första besöket, andra inom några månader.

Priset för bioresonans varierar starkt – från 90 euro till 190. De kända företagarna som Marjo Urbanski och Elina Isaksson tar 150 euro för ett första besök, medan Maria Wester i Vörå är dyrast med 190 euro.

Resultaten verkar vara helt slumpmässiga. Olika bioresonansföretagare drar olika slutsatser för samma människa.

Flera av våra testpersoner har en diagnos på en sjukdom som har konstaterats av läkare. Ingen av bioresonansföretagarna hittade de här sjukdomarna.

Ett par av terapeuterna säger till testpersonerna "du har en sjukdom" eller "du har en bakterie". Det här är antydan om en diagnos, bedömer övervaknings- och tillsynsverket Valvira, och diagnos får bara läkare ge. Men flera av bioresonansterapeuterna uttrycker sig luddigt, de talar om "problem" med inre organ eller säger att deras mätningsresultat "tyder på en sjukdom". Det kan de göra utan att bryta mot lagen.

Kristiina Makkonen som enligt bioresonansterapeut Marjo Urbanski hade flera parasiter går till läkare och på labbprov. Hennes blodprov visar normala värden och avföringsprovet innehåller inga som helst parasiter.

Kristiina Makkonen går till läkare och på labbprov.
Bildtext Kristiina Makkonen går till läkare och på labbprov. Resultaten visar att hon inte har några parasiter.
Bild: Yle / Jyrki Ojala

"Jag skulle aldrig ta mitt barn till bioresonans igen"

Sara, som tog sin bebis till bioresonans, berättar att hon och hennes man bestämde sig för att hädanefter hålla sig till sjukhuset och sjukvården och den läkare de litar på.

– Visst tänkte jag att jag borde kontakta Maria Wester och säga att det var tvärt emot vad hon sagt, Men vi var så trötta och ville bara att allt skulle bli bra. Jag skulle aldrig ta mitt barn till bioresonans igen, och aldrig nånsin rekommendera det för andras barn, säger Sara.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln