Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ilska hos arrangörer och medborgare inför OS i Tokyo 2020 - men av helt olika orsaker

Från 2019
Huvudarenan i Tokyos nya olympiastadion fotograferad den 13.11. 2019. Den nya olympiastadion kom att kosta ungefär 1,4 miljarder dollar.
Bildtext Tokyos nya olympiastadion stod officiellt klar den 30 november. Den kom att kosta ungefär 1,4 miljarder dollar. Bilden tagen 13.11.
Bild: AFP / Lehtikuva

Med åtta månader kvar innan den olympiska elden tänds för sommarspelen i Tokyo så bubblar ilskan under ytan både hos arrangörer och allmänhet. Fast av helt olika skäl. Några vill att spelen stoppas helt, medan andra bistert ser hur vissa tävlingar flyttas från den japanska huvudstaden.

Det officiella sång - och dansnumret “Tokyo 2020 Ondo-ondo” är en tribut till förra gången Tokyo stod för värd olympiska spel - 1964. Med nya Shinkansensnabbtåg gick det hela som på räls den gången, och ska man döma av glädjen och den eleganta koreografin i ondo-ondo borde det gå som en dans i sommar också. Men skrapar man lite på ytan så är allt långt ifrån frid och fröjd.

Givetvis finns alla de, törs man nästan säga, “vanliga” problemen och skandalerna som omgärdar ett olympiskt spel: misstankar om korruption, en budget som skenat iväg, vanligt folk som tvingats flytta på sig för att grävskoporna ska fram osv, osv.

Förekom det exempelvis mutor när Tokyo vann budgivningen 2013? Om inte - varför godkände den japanska olympiska kommitténs ordförande betalningar på 2,3 miljoner euro till ett obskyrt företag i Singapore med kopplingar till två efterlysta personer? Och varför avgick ordföranden abrupt i somras?

Japans olympiska kommitté har lagt locket på, men ärendet är under utredning av åklagare i Frankrike.

Det blir ett svettigt sommar-OS

1964 hölls spelen i oktober - av skälet att Tokyos brutalt heta och fuktiga somrar inte riktigt lämpar sig för utomhusidrott. Den här gången ska spelen hållas i månadsskiftet juli-augusti, när det är som allra svettigast. Skälet är TV-sändningarna. På hösten drar diverse proffsligor igång i Europa och USA. Ett olympiskt spel då skulle kannibalisera på reklamintäkterna.

Internationella olympiska kommittén har ändå tagit till sig lite av kritiken och säger sig nu måna om idrottsmännens och -kvinnornas välbefinnande. Så mycket så att man väljer att flytta de mest krävande grenarna till Sapporo i norr, där det inte är fullt så varmt. IOK:s styrelsemedlem John Coates släppte nyheten vid en presskonferens i Tokyo.

- IOK:s styrelse har bestämt att flytta maraton och gång från Tokyo till Sapporo, sade Coates och tillade att han hoppades att de japanska värdarna skulle visa förståelse för beslutet och att han inte ville lämna Tokyo utan att man uppnått konsensus.

Vi vill gärna ha fortsatt goda relationer, sade Coates.

Bassängen i den nya simstadion under ett presstillfälle den 21 november.
Bildtext Bassängen i den nya simstadion under ett presstillfälle den 21 november.
Bild: AFP / Lehtikuva
Den nya simstadion ligger några kilometer från OS-byn som finns i Tokyo Bay.
Bildtext Den nya simstadion ligger några kilometer från OS-byn som finns i Tokyo Bay.
Bild: AFP / Lehtikuva

Men riktigt så blev det inte. Tokyos länsguvernör Yuriko Koike snörpte på munnen och lät förstå att hon inte alls var nöjd med beslutet.

- IOK har mandat att bestämma var en tävling ska hållas. Vi delar inte deras åsikt att det är bättre att flytta maratonloppen- och gångtävlingarna till Sapporo, men vi kommer inte att motsätta oss beslutet. Dock vill jag understryka att detta är ett ensidigt beslut och inte någon överenskommelse. Det innebär att Tokyo län inte kommer att vara med och betala för de grenar som hålls i Sapporo, sade Yuriko Koike.

"Tokyoolympiaden är en katastrof"

VAR man arrangerar olympiska spel är en sak, ATT man arrangerar dem är en helt annan. Proteströrelsen Nolympics vill att världens storstäder slutar spendera jättelika summor på arenor som sedan inte används och istället lägger pengarna på att bygga bostäder och vettig infrastruktur åt den egna befolkningen.

- Tokyoolympiaden är en katastrof. Sedan beslutet kom 2013 har vi sett hur det handlar allt mindre om idrott och allt mer om hur eliten ska skaffa sig ännu mer pengar och ännu mer makt, sade Misako Ichimura.

Enligt Ichimura och Nolympics är Tokyo-OS ett illa dolt försök från de styrandes sida att återupprätta Japans anseende efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011. Tiotusentals som blev hemlösa efter katastrofen bor fortfarande i baracker och kommer kanske aldrig att flytta tillbaka.

- Fukushima är ett sår som inte har läkt, folk lider, jag skulle beskriva det som undantagstillstånd. Ingenting har förändrats, men nu försöker politikerna blanda bort korten med olympiska spel, sade Ichimura och höll upp en olympisk fackla med slokande flammor i tyg. Facklan har gått i arv från de proteströrelser som växte fram i samband med de fem senaste olympiaderna.

- Vi kommer att fortsätta vår kamp för att stoppa kommande olympiader och vi kommer att göra våra röster hörda också under tävlingarna i Tokyo, sade hon.

Människor ser ut över Tokyos nya olympiastadion från ett utsiktstorn den 30.11.2019.
Bildtext Människor ser ut över Tokyos nya olympiastadion från ett utsiktstorn den 30.11.2019 då stadion officiellt färdigställts.
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln