Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Närmare 100 000 går i strejk i dag – så här stannar Finland upp

Från 2019
Uppdaterad 09.12.2019 09:32.
Svenska Yle live: Industrin i Finland stannar - tiotusentals strejkar - Spela upp på Arenan

Natten till i dag gick närmare 100 000 finländare i strejk. De arbetar inom teknologiindustrin, den kemiska industrin och den mekaniska skogsindustrin.

Industrifacket, fackförbundet Pro och fackförbundet för de högre tjänstemännen YTN har utlyst en tre dagar lång strejk, som ska pågå fram till och med onsdagen den 11 december.

Överst i artikeln kan du se vår sändning om vilken inverkan strejken har på olika håll i Svenskfinland.

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala berättar för nyhetsbyrån STT att det är oklart när nästa förhandling förs.

– Man har kommit överens om allt förutom löneökningsprocenten. Åsikterna om det här är väldigt långt ifrån varandra, säger Piekkala med betoning på väldigt till STT.

En del av YTN:s strejk genomförs i tre på varandra följande tredagarsstrejker, mellan den 9 och den 18 december.

För alla de berörda branscherna avslutades medlingen hos riksförlikningsmannen förra veckan, utan resultat.

Brist på mediciner och bränsle

Strejkerna kan leda till att tillgången till läkemedel, bränsle och uppvärmningsolja försvåras, särskilt om strejkerna drar ut på tiden. Med en viss fördröjning syns detta också i trafiken på land, till sjöss och i luften, säger Kemiindustrins verkställande direktör Mika Aalto.

Strejkerna stänger också läkemedelstillverkaren Orions verksamhet i Esbo och i Uleåborg, säger direktören för leveranskedjan Liisa Hurme. Det kan få följder för läkemedelstillgången.

Liisa Hurme, en medelålders kvinna i blå kostym står på en balkong innuti ett hus. På väggen mittemot syns texten Orion.
Bildtext Liisa Hurme ansvarar för leveranskedjan inom Orion.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

De omfattande strejkerna innebär att hela produktionsanläggningar inom industrin körs ned.

Strejkerna lamslår också exportindustrin. Teknologiindustrin har räknat ut att den stoppade produktionen kommer att kosta industrin 400 miljoner euro.

Tjänstemannacentralen STTK:s beräkningar är betydligt mer moderata. Deras bedömning är att strejken kostar företagen 26 miljoner euro, och sannolikt inga förluster när det kommer till företagens omsättning eller bruttonationalprodukten.

Industrifacket vill ha bort de extra arbetstimmarna

Industrifacket har förhandlat om ett kollektivavtal hela hösten, tills vidare utan resultat. För facket är en av de viktigaste målsättningarna att slopa den arbetstidsförlängning på 24 timmar per år, som infördes i samband med konkurrenskraftsavtalet.

Industrifacket har varslat om strejk inom följande branscher:

  • teknisk service och tekniskt underhåll
  • gummiindustri
  • glaskeramisk industri
  • malmgruvorna
  • mekanisk skogsindustri
  • plastproduktindustri och kemisk produktindustri
  • kemisk basindustri
  • teknologiindustrin
  • olje-, naturgas- och petrokemisk industri

Strejken berör utvalda arbetsplatser, drygt 180 stycken. En lista över dem finns här.

I Svenskfinland utbryter strejk på bland annat ABB, Wärtsilä och Vacon i Vasa, på Boliden och Yara i Karleby, vid varvet Meyer i Åbo, Neste i Borgå, och vid Alholmens såg vid UPM i Jakobstad.

Strejken berör inte arbete som utförs för att skydda människors liv och hälsa, för att förhindra allvarliga miljöhot, arbete inom företagshälsovården på arbetsplatsernas hälsostationer, eller fabrikernas brandkårer och nödarbete.

Inom den mekaniska skogsindustrin har arbetsgivaren varslat om lockout genast när strejken tar slut.

Pro vill också slopa de 24 extratimmarna

Fackförbundet Pro kräver också att konkurrenskraftsavtalets arbetstidsförlängning på 24 timmar per år slopas i de nya kollektivavtalen. I förhandlingarna hittills har parterna inte kommit så långt som till att diskutera lönerna.

Pro-medlemmarnas strejk berör företag i fem avtalsbranscher: teknologiindustrin, planerings- och konsultbranschen, kemiindustrin, gummiindustrin och glaskeramiska industrin.

En lista över dem finns här.

I Svenskfinland gäller det bl.a. ABB, Wärtsilä och Vacon i Vasa, Boliden i Karleby, Meyer i Åbo, Borealis och Neste i Borgå.

YTN strejkar i tre sjok

YTN svarar för de Akava-anslutna högre tjänstemännens avtalsverksamhet inom industrin och inom servicebranscherna. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har gått trögt.

De YTN-anställda strejkar nu vid 50 företag inom teknologiindustrin, och inom planerings- och konsultbranscherna. När det gäller den senare genomförs strejken mellan den 9 och 18 december, i form av tre stycken tre dagar långa strejker.

Vilka företag som berörs hittar man här.

Merparten av strejkerna avslutas vid midnatt natten mellan onsdag och torsdag.

Artikeln uppdaterades klockan 9:05 med STTK:s bedömning av kostnaderna för strejken.