Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demokratledaren Nancy Pelosi: Det blir riksrätt mot USA:s president Donald Trump

Från 2019
Uppdaterad 05.12.2019 19:20.
Nancy Pelosi
Bildtext Representanthusets talman Nancy Pelosi
Bild: All Over Press

Nu är det klart: Det blir riksrätt mot president Donald Trump. Representanthusets talman, demokratledaren Nancy Pelosi, gav nyss besked i en presskonferens om att man går vidare.

Hittills har utredningen formellt handlat om att samla in bevis i form av vittnesmål och annan information.

Men nu blir det alltså de facto riksrätt för president Trump. Härnäst kommer representanthuset att förbereda de formella åtalspunkterna mot presidenten.

Enligt den amerikanska konstitutionen är det landsförräderi, mutbrott eller andra allvarliga brott och förseelser som berättigar riksrätt.

Pelosis besked kommer bara en dag efter att kongressen i går hörde fyra juridiska experter som bedömde utredningen hittills.

Tre av professorerna ansåg att Trump förtjänar riksrätt, medan en av professorerna ansåg att bevisen inte räcker till.

Demokraterna i representathuset väntas arbeta med de formella åtalspunkterna mot Trump under nästa vecka.

Därefter kommer representanthuset att rösta om ifall ett åtal väcks.

Om majoriteten av det demokratdominerade representanthuset röstar för åtal, går frågan vidare till senaten för omröstning.

För att Trump ska avsättas krävs att två tredjedelars majoritet av senatorerna röstar för avsättning. Det framstår som osannolikt i och med att republikanerna har enkel majoritet i senaten.

Pelosi: vår demokrati står på spel

Pelosi nämnde både USA:s konstitution och nationens grundare innan hon gav beskedet om att riksrätt formellt blir av.

- Vår demokrati står på spel. Presidenten lämnar oss inget val.

- Presidenten har allvarligt skadat konstitutionen. Han har missbrukat sin makt, skadat den nationella säkerheten och äventyrat rättvisan i våra politiska val, sade Pelosi.

Beskedet tyder på att demokraterna innan juluppehållet försöker får till stånd en omröstning i representanthuset om att väcka åtal mot Trump. Det kunde betyda att senaten röstar om att avsätta Trump i januari nästa år. Men det är inte omöjligt att tidtabellen förlängs.

President Trump har redan reagerat kraftigt på Twitter efter Pelosis besked.

- Demokraterna gav redan upp gällande Mueller-härvan och nu försöker de haka upp sig på två perfekta telefonsamtal till Ukrainas president, twittrar Trump.

I kärnan av processen ligger det telefonsamtal som Trump hade med Ukrainas president Zelensky den 25 juli i år. I samtalet ber Trump Zelensky om en "tjänst": ett meddelande om att man inleder en utredning om demokraternas Joe Biden och hans familj.

Biden är en av demokraterna som tävlar om att bli kandidat i presidentvalet nästa år.

Artikeln uppdaterad kl 17.26 med ytterligare information.

Diskussion om artikeln