SDP valde Sanna Marin till ny statsminister – Marin kan bli världens yngsta på posten
SPD:s partifullmäktige har talat: Sanna Marin är SDP:s statsministerkandidat. Hon vann över Antti Lindtman med tre rösters marginal. Marin fick 32 röster, och Lindtman 29.
Sanna Marin är 34 år gammal och ser därmed ut att bli Finlands yngsta statsminister. Det är också möjligt att hon blir världens yngsta sittande statsminister. Världens yngsta på motsvarande post är nämligen Oleksij Honcharuk, 35, i Ukraina.
Efter att ha utsetts till statsministerkandidat tackade hon Lindtman för att han ställde upp i valet.
– Jag skriver under det Lindtman sade om att vi kommer att fortsätta framåt tillsammans - starkare.
Då Marin får frågan om hur det känns att utses till posten som 34 år gammal svarar hon att hon aldrig tänkt på sin ålder eller sitt kön. Istället tänker hon på de saker som fick henne att engagera sig politiskt, och på de saker som gett partiet förtroende av folket.
Det första Marin kommer att göra som statsminister är att gå igenom situationen med de övriga regeringspartierna och sedan börjar arbetet. Det ska byggas förtroende hos de andra, men Marin menar att regeringsprogrammet är limmet som binder samman regeringen och för den framåt.

Uppskattar familjen, vänner och naturen
Marin har studerat vid Tammerfors universitet och är magister i offentlig förvaltning.
Marin har en 2-årig dotter som heter Emma och Marin har berättat att hon är tacksam över att mannen Markus tar så stort ansvar för dottern. Också morföräldrarna brukar hjälpa till i vardagen.
På fritiden uppskattar Marin att vara tillsammans med familjen och vänner och röra sig i naturen.
Sanna Marin kommer från en regnbågsfamilj och är född i Helsingfors. Hon växte sedan upp och gick i skola i Birkala innan hon flyttade till Tammerfors, där hon fortfarande bor.
Marin är en målmedveten och självsäker politiker
Sanna Marin har varit med i politiken i över tio år. Hon började sin politiska karriär i Tammerfors och var ordförande för stadsfullmäktige 2013–2017.
Hösten 2016 fick Marin stor medial uppmärksamhet för sin förmåga att hålla ordning i fullmäktigesalen då frågan om Tammerfors spårvagnar diskuterades.
I riksdagen blev hon invald 2015 med 10 911 röster från Birkalands valkrets. I valet 2019 fick hon hela 19 088 röster.
Sanna Marin har ett halvt års ministererfarenhet som trafik- och kommunikationsminister i Rinnes regering. I höstas fick hon kritik för hur den nya lagen om lätta bilar hade förberetts. Finland fick en anmärkning av EU-kommissionen och det ledde till att Marin sköt upp lagen med ett år.
Sanna Marin är vice ordförande i Socialdemokraterna och känd som en målmedveten och analytisk politiker. Då Antti Rinne var sjuk i början av året vikarierade Marin som Socialdemokraternas ordförande.
Valkampanjen inför riksdagsvalet var då redan var i full gång och hon ansågs sköta uppgiften väl och fick namn om sig att uppträda på ett säkert och övertygande sätt.
I kampen om statsministerposten har Marin varit Antti Rinnes favorit. En del har ifrågasatt om det finns en risk att det är Rinne som fortfarande styr landet ifall Marin blir vald.
– Alla som känner mig vet att man inte kan styra mig, sa Marin självsäkert i Yles program A-studio tidigare i veckan.
Jämställdhet och klimatfrågor är viktiga för Marin
Sanna Marin har uppgett att klassiska socialdemokratiska frågor som utbildning, arbetslivsfrågor och social- och hälsovård är viktiga för henne.
I Yles valkompass inför riksdagsvalet 2019 gav Sanna Marin tre vallöften. Hon vill bygga ett mänskligt och jämställt samhälle, där alla mänskor ska vara värdefulla oberoende av ålder, bakgrund och position på arbetsmarknaden.
Miljöfrågor är också viktiga för Marin och klimatförändringen är en av vår tids största problem som behöver åtgärdas nu, skriver Marin.
Marin vill också att utbildningen och vetenskapen ska återfå sin hedersplats i samhället. Varje barn och ungdom ska kunna bli vad den vill och därför behöver både småbarnspedagogiken och utbildningen bli mera jämställda, anser Marin.
Alla Marins vallöften finns också med i regeringsprogrammet, och som statsminister har hon alla möjligheter att se till att löftena blir konkreta handlingar.