Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Rinne utsågs till regeringssonderare - Samlingspartiet och Rörelse Nu protesterar

Från 2019
Uppdaterad 05.12.2019 17:52.
Antti Rinne
Bildtext Sossarnas förslag godkändes
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne har som väntat valts till uppdraget som regeringssonderare vid riksdagsgruppernas gemensamma möte på torsdag eftermiddag.

Samlingspartiet och Rörelse Nu protesterade mot förslaget och Samlingspartiet föreslog i stället att man borde vänta några dagar, så att SDP skulle ha sin statsministerkandidat klar, det vill säga till söndag kväll.

Här har vi en man som ingen hyser förtroende för, och så blir det han som ska sondera

Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen undrade för sin del tidigare på torsdagen hur det kan vara möjligt att föra förtroliga förhandlingar med en person till vilken tilltron gått förlorad?

Harry Harkimo från Rörelse Nu blev så arg under mötet att han marscherade ut.

harry harkimo
Bildtext Harry Harkimo var arg
Bild: Lehtikuva

- Här har vi en man som ingen hyser förtroende för, och så blir det han som ska sondera, dundrade Harkimo.

Den nya sonderaren Antti Rinne meddelade för sin del att förhandlingarna om en ny regering inleds på söndag, och han trodde att de skulle vara klara till tisdagen.

Rinne vill att Finland snabbt ska få en ny regering

Antti Rinne skickar nu ut två frågor till alla riksdagspartier. Dem vill han ha svar på senast på lördagen den 7 december klockan 16.

Han vill att de andra partierna svarar på frågan om de accepterar det nuvarande regeringsprogrammet som sådant som regeringsprogram också för den nya regeringen.

Den andra frågan är om partiet i fråga är redo att vara med i en majoritetsregering som leds av Socialdemokraterna och om partiet i så fall har några tröskelfrågor.

Målet är att fortsätta med samma regeringsprogram och att Finland har en ny regering på tisdag.

På frågan om det är någon vits att föra regeringssonderingar om basen och programmet är klara svarar Antti Rinne att det är viktigt att följa grundlagen.

Diskussion om artikeln