Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åländska Nayab Ikram vill hylla sitt pakistanska ursprung när hon för första gången ska på slottsbal: “Det betyder väldigt mycket att få delta”

Från 2019
en kvinna med pakistanskt ursprung står på en bron invid aura å i höstväder iklädd svart tjock halsduk och blommig tjock jacka.
Bildtext Nayab Ikram är född på Åland men bor nu i Åbo. Hennes föräldrar är från Pakistan och hon kommer satsa på en traditionell festdräkt därifrån på slottsbalen.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Nayab Ikram är både konstnär och fotograf och sysslar mycket med "mellanförskap", något hon beskriver som känslan av att vara både och, men ändå varken eller. Hon är en av de 1700 inbjudna till slottsbalen i år.

Tidigare i år skämtade Nayab Ikram och hennes familj om att det nog bara är en tidsfråga innan hon blir bjuden på slottsbal. Men när Nayab, som tidigare varit på resa i Pakistan, kom hem till sitt kollektiv i Åbo och såg brevet, så förstod hon att det faktiskt skulle bli verklighet.

- Det kändes väldigt fint.

"Mina föräldrar har gjort en stor uppoffring för att jag ska få ett så bra liv som möjligt"

Nayab Ikram är född på Åland men bor just nu i Åbo. Hennes föräldrar är från Pakistan och kom till Åland för att skapa ett bättre liv, både för dem själva och för familjen.

- Mina föräldrar har arbetat så hårt för att jag ska ha ett bra liv och ha möjlighet att göra det jag vill, alltså vara fotograf och visuell konstnär.

Att Nayab nu då blev bjuden till slottsbalen känns därför som ett lika stort erkännande för dem, alltså hennes föräldrar, som för hennes själv.

- Det är en stor uppoffring, som de inte ser det som, men som jag är oerhört tacksam till. Därför betyder det här väldigt mycket.

en kvinna med pakistanskt ursprung står framför en gul vägg iklädd svart tjock halsduk och blommig tjock jacka.
Bildtext Nayab Ikram ringde direkt till sin syster när hon såg brevet och öppnade det. Hon tyckte det var roligt att få dela glädjen med familjen och hennes nära vänner.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Visuell konstnär som arbetar med "mellanförskap"

Nayab har i sitt konstnärskap riktat in sig på något hon kallar för "mellanförskap".

- Det är känslan av att vara både och, men ändå varken eller. Det reflekterar mitt pakistanska ursprung, men också mitt finländska ursprung av att ha vuxit upp på Åland.

Nayab arbetar med det här genom att försöka hitta gemensamma saker som människor har sinsemellan och sedan lyfta fram det i hennes visuella konst.

- Vi är mer lika varandra än vad dagens samhällsklimat tillåter oss att få vara alla gånger.

Hyllar sitt pakistanska ursprung med en traditionell klänning

För Nayab är det viktigt att hylla sitt pakistanska ursprung nu när hon ska på slottsbal. Det gör hon genom en speciell klänning därifrån.

Men det började lite problematiskt, eftersom Nayab veckan tidigare hade varit i Pakistan och då hade kunnat köpa en klänning, men inte gjorde det, eftersom hon förstås inte visste att hon skulle gå på slottsbal.

- Men som tur så åkte min syster dit lite senare och tillsammans med mamma så köpte de en lehenga, en tvådelad klänning som är ett av de traditionella sätten som man använder kläder på där i festtillfällen.

Nayab avslöjar så mycket att man kommer få se henne i en väldigt stark färg.

- För mig är det viktigt att ha på mig något som hyllar mitt ursprung, där jag verkligen har tänkt "more is more" och inte kompromissa till den nordiska minimalistiska stilen.

Introvert med katastroftankar: "Jag vill vara ute i god tid"

Nayab beskriver sig själv inför slottsbalen som en introvert person med katastroftankar.

Hon kan absolut inte tänka sig att resa långa vägar samma dag som slottsbalen är och är därför färdigt i Helsingfors idag för att enbart fixa frisyr och smink.

Men hon vet inte ännu riktigt när hon ska dyka upp till Presidentens slott.

- Jag gillar att komma i tid, gärna några timmar före, skämtar hon. För tänk om det är mycket trafik, tänk om något händer. Jag har nog lite katastroftankar på gång.

en kvinna med pakistanskt ursprung står på en bron invid aura å i höstväder iklädd svart tjock halsduk och blommig tjock jacka.
Bildtext Nayab lider smått av katastroftankar så tanken på att starta från Åbo eller längre ifrån samma dag som slottsbalen äger rum kommer inte på fråga.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Vet du vad du ska göra då sedan när du kommer till slottsbalen?

- Jag har läst vad de förväntar sig av besökarna, hur allt går till och hur etiketten ser ut. Men jag är så himla introvert av mig, så jag tror jag kommer bara se vilka som blivit inbjudna och sen vara ganska impulsiv, känna vem som har bra energi och sen bara gå fram till de personerna.

Det skulle vara jättespännande att få en motivering varför just jag blev bjuden, kanske jag kan fråga när jag skakar hand?

Vad ska du säga åt presidenten när ni skakar hand?

- Jag började faktiskt fundera på det, vad säger man egentligen? På hemsidan står det att man ska säga sitt namn, men sedan har jag pratat med vänner som funderat om man inte säger “glad självständighetsdag”, så jag vet faktiskt inte. Jag tänkte kanske att jag pejlar läget i kön för att vara hundra procent säker.

Nayab har också funderat på varför hon egentligen blev bjuden, men säger sen skämtsamt:

- Kanske jag kan fråga när jag skakar hand?

Diskussion om artikeln