Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En av de så kallade Lovisaflickorna firade självständigheten med statsministern - men Finland har ännu inte tagit emot tioåriga Noha Albu-Mohammed

Från 2019
Noha Albu-Mohammed , en av de så kallade Lovisaflickorna.
Bildtext Noha Albu-Mohammed bär på mer bekymmer än finländska tioåringar vanligtvis gör.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Den irakiska flyktingfamiljen med sju döttrar, de så kallade Lovisaflickorna, har snart bott fem år i Finland. Ovissheten tär framförallt på föräldrarna. Barnens självständighetsfest blev ett välkommet avbrott i den långa väntan.

Familjens 10-åriga dotter Noha var ett av de 522 barn från Finlands alla kommuner som firade självständigheten på statsministerns fest i Ständerhuset i Helsingfors på torsdagen.

Hemma i Lovisa hade familjen tillsammans funderat på vad Noha ska ha på sig på festen och vad hon kunde tänkas säga till statsministern om tillfälle gavs.

- Jag skulle berätta att vi är sju döttrar och pappa och mamma i familjen, säger Noha Albu-Mohammed.

Noha Albu-Mohammed med Mia Heijnsbroek-Wirén
Bildtext En sista blick i spegeln före festen. Noha berättar att hon är jättenervös och Mia gissar att Noha har små fjärilar i magen.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
Noha Albu-Mohammed
Bildtext Dagen till ära har Noha fått ett vackert hårsmycke av familjen.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Dessutom kunde hon berätta att familjen bott länge i Finland och att de bor trångt i en liten lägenhet.

Men Noha är inte van att föra familjens talan, det är de två äldre systrarna, Zahraa och Fatima, som berättat om familjen tidigare. I dag är det Nohas tur.

Men hur kan en tioåring beskriva hur det känns att leva med osäkerhet och ovisshet, och med rädslan att i slutändan kanske Finland ändå inte vill ha dem?

Noha Albu-Mohammed med Mia Heijnsbroek-Wirén
Bildtext Under promenaden till Ständerhuset pekar Mia Heijnsbroek-Wirén ut kända byggnader i Helsingfors åt Noha.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
Noha Albu-Mohammed med Mia Heijnsbroek-Wirén
Bildtext I god tid före festen har det börjat bildas en kö utanför Ständerhuset.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
Noha Albu-Mohammed
Bildtext Noha hoppas det ska bli roligt på festen.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Leendet berättar mer än ord

Mia Heijnsbroek-Wirén var Nohas följeslagare på festen och hon berättar att familjen har det jättejobbigt.

- Jag tror att framförallt för föräldrarna är jättetufft och att känslorna åker berg- och dalbana. För barnen är det kanske lättare, för de går i skola och dagis, och har således en bra och trygg vardag, säger Mia Heijnsbroek-Wirén som är en av familjens stödpersoner i Lovisa.

Noha Albu-Mohammed väntar på att få träffa Antti Rinne.
Bildtext Statsminister Antti Rinne skakar hand med alla barnen som kommit till självständighetsfesten. Temat på festen var ”Finland i världen och världen i Finland”.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
Noha Albu-Mohammed skakar hand med antti rinne
Bildtext Nohas handskakning med statsministern är snabbt förbi. God självständighetsdag, säger statsministern till alla barnen.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

På statsministerns självständighetsfest får Noha vara ett barn i mängden av glada tioåringar. Och hennes leende berättar allt. Det är roligt att gå på fest.

En utdragen väntan

Men Finland har ännu inte tagit emot Noha och hennes familj. De har fått sex negativa beslut under sin asylprocess. I slutet av sommaren sökte de asyl för sjunde gången.

- Nu för tillfället väntar vi bara. Under hösten har familjen varit på intervjuer hos Migrationsverket. Jag tror att vi får ett beslut senast i slutet av januari, säger Mia Heijnsbroek-Wirén förhoppningsfullt.

Noha Albu-Mohammed med aaron björklund
Bildtext Aaron Björklund och Noha Albu-Mohammed skriver tillsammans en hälsning från Lovisa till 102-åriga Finland.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
Noha Albu-Mohammed
Bildtext Noha ritar och skriver.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Nohas familj kom till Finland 2015, familjens yngsta barn är födda här, och flickorna har lärt sig finska.

Tioåriga Noha Albu-Mohammed har bott i Finland nästan halva sitt liv.

Hon är tredje äldst av döttrarna i familjen och hon går i tredje klass och tycker om skolan. Och det finns ett ämne som hon tycker speciellt mycket om.

- Läsning, jag tycker om att läsa böcker, berättar Noha.

Noha Albu-Mohammed
Bildtext Mia Heijnsbroek-Wirén vakar över sin skyddsling. I buffén bjöds det på finländska smaker som laxpiroger, kött och grönsaker.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
Noha Albu-Mohammed
Bildtext Statsrådet bjöd in två tioåringar från varje kommun i Finland till festen. Lovisas representanter var Noha och Aaron Björklund.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle
baarn
Bildtext På discot står de flesta och beundrar de vackra, dansande ljusen. Diskjockeyn spelar kända poplåtar och en del vågar sig att dansa.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Blir självständighetsdagen också Nohas dag?

Det är många Lovisabor som öppnat sina hjärtan för Noha och hennes systrar, Zahraa, Fatima, Noor, Finland, Maryam och Rim. Och för några år sedan visade också Lovisa stad sitt stöd för den irakiske sjubarnsfamiljen. Stadsdirektören och den politiska ledningen skrev ett ställningstagande där man vädjade till myndigheterna.

- Vi är många som önskar att den här familjen äntligen skulle få en trygg vardag. Och att föräldrarna också skulle kunna börja bygga sin framtid här, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.

En av de så kallade Lovisaflickorna firade självständigheten med statsministern - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln