Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Sami Sykkö om årets slottsbalstrender: Återvunnet, starka färger och paljetter

Från 2019
Toimittaja ja muotiguru Sami Sykkö hymyilee.
Bildtext Sami Sykkö är en av referenterna i den finskspråkiga sändningen i år.
Bild: Seera Rytkölä / Yle

I år kan vi se fram emot en färgsprakande slottsbal, tror modejournalisten Sami Sykkö.
– Jag har sett fantastiska kläder i gult, orange, grönt. Det är starkare färger än jag kommer ihåg från tidigare år, säger Sykkö.

Journalisten och modeexperten Sami Sykkö har deltagit i slottsbalen flera gånger, första gången 2010 som inbjuden gäst och sedan dess i egenskap av journalist. I år är han för andra gången referent i den finskspråkiga sändningen.

Sykkö tror att återvinningstrenden kommer att fortsätta också i år och att vi kommer att få se både återvunna material och klänningar.

– Till exempel De grönas Europaparlamentariker Heidi Hautala har haft samma klänning sedan 2014 och har tänkt använda den varje år tills den inte längre passar.

Sykkö tror att förväntningarna att alla damer har en ny klänning kommer att minska. Han påpekar också att det finns en tydlig dubbelstandard när det kommer till att använda samma outfit många gånger. Det görs ofta stort nummer om en kvinna har samma klänning, medan män kan gå i samma frack år efter år.

– Jag frågade Samlingspartiets riksdagsledamot Ilkka Kanerva en gång vad folk sade när han köpte en ny frack. Men ingen hade märkt det!

Stilen blir friare

Traditionellt är finländarnas feststil mer anspråkslös och mer återhållsam än till exempel på röda mattan i Hollywood. Enligt Sami Sykkö beror det här långt på självständighetsmottagningens karaktär.

– Festerna i Hollywood annorlunda än slottsbalen. De är till för filmstjärnor och kändisar och meningen är helt en annan. Vi festar med anledning av Finlands självständighet och det är annorlunda gäster som kommer. Därför är det självklart att klänningarna ser annorlunda ut, säger Sykkö.

Med tiden blir ändå stilen också på slottsbalen mer fri. Utöver återvinningstemat tror Sami Sykkö att vi kommer att se mycket paljetter i år. Sykkö kan också avslöja att vi kommer att se en del mer pråliga klänningar i Kardashian-anda.

Sykkö är glad över att också män under årens lopp vågat välja något annat än den traditionella svarta fracken. Till exempel Jare Tiihonen, det vill säga hiphopartisten Cheek, kom år 2012 i en skräddarsydd kostym från ett känt franskt modehus. Andra lyckade exempel är The Dudesons som hade uppdaterade versioner av den sydösterbottniska Härmä-folkdräkten år 2013, och Kimmo Laiho, mer känd som Elastinen, som bröt mot klädkoden och valde en smoking som designats av Tom Ford.

– Jag har alltid sagt att om man inte vill följa etiketten måste man göra det bättre. Man kan ta det vidare och förändra det lite grann, men man måste göra det med stil.

Två män i folkdräkt av läder på röda mattan
Bildtext The Dudesons valde uppdaterade versioner av den sydösterbottniska Härmä-folkdräkten.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Sykkö själv har i år en frack som designats av Teemu Muurimäki, i mörkblått och med en icke-traditionell krage.

– Det är lite speciellt, men Jag är så nöjd över Muurimäkis kostym eftersom den är snyggare än en vanlig frack.

Sykkö säger att den friare stilen också syns i exempelvis frisyrerna: svinryggen har fått ge vika för mer lediga frisyrer.

Vem ser du själv fram emot i kväll?

– Jag väntar varje år på att se vad Samlingspartiets riksdagsledaomot Jaana Pelkonen har på sig, hon har en fantastisk stil. Hon kommer att se strålande ut också i år, det är säkert.

Diskussion om artikeln