Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tusentals demonstrerade i Helsingfors centrum – polisen har gripit 13 personer

Från 2019
Uppdaterad 07.12.2019 00:51.
Svenska Yle live: Vi följer med de största demonstrationerna under självständighetsdagen - Spela upp på Arenan

Det ordnas många demonstrationer i Helsingfors under självständighetsdagen. Vi livebloggade och sände live från marscherna och demonstrationerna under dagen och kvällen.

Bland annat Soldiers of Odin, Helsingfors utan nazister och 612-fackeltåget intog Helsingfors gator under självständighetsdagen.

Demonstrationerna gick, precis som väntat, fredligt till. Soldiers of Odins demonstration hade kring 250 deltagare, medan dagens största demonstration var motdemonstrationen Helsingfors utan nazister med cirka 2 700 deltagare. I 612-demonstrationståget uppskattade polisen att ungefär 1 500 deltog.

Polisen uppger att 13 personer har gripits i anknytning till demonstrationerna. Två personer greps för att ha stört 612-fackeltåget, två för att ha stört Soldiers of Odins marsch, och fem personer för att de haft med sig förbjudna föremål som till exempel facklor på metron.

En person inlindad i regnbågsflagga greps också strax innan Soldiers of Odins marsch gick av stapeln. I anknytning till 612-fackeltåget greps en person för att ha kastat en smällare i en folksamling och en annan för att skyddas mot att bli utsatt mot eventuella brott.

Polisen skriver att de forsätter se till att firande av självständighetsdagen förlöper lugnt och önskar alla en fortsatt säker natt.

Nedan kan du se vilka rutter demonstrationerna och marscherna tagit, och här kan du läsa mer om demonstrationerna.

En grafisk karta över självständighetsdagens demonstrationer i Hfors.
Bild: Yle grafiikka

Svenska Yles Dan Granqvist sände live från Helsingfors centrum. Du kan också se hela sändningen överst i artikeln.

Alla dagens händelser finns samlade i vår liveblogg: