Akademiledamoten Peter Englund till DN: Jag bojkottar Nobelveckan i protest mot Peter Handkes pris
Peter Englund tänker inte delta i några festligheter kring årets litteraturpris. Det skulle vara hyckleri från min sida, skriver Englund till DN.
Akademiledamoten och författaren Peter Englund tänker bojkotta årets Nobelvecka i protest mot att litteraturpriset tilldelas den österrikiska författaren Peter Handke.
Valet att ge Handke litteraturpriset har väckt ilska, då Handke anklagas för att ha förnekat folkmorden under krigen på Balkan.
Handke har också senare stött Serbiens dåvarande president, den folkmordsåtalade Slobodan Milošević.
Handke talade bland annat på Milošević begravning och beklagade att presidentens försök att hålla ihop Jugoslavien inte hade lyckats.
Englund bevakade kriget i Bosnien, där de värsta krigsförbrytelserna ägde rum, för flera svenska tidningar.
Han var också en aktiv debattör under och efter krigen på Balkan och fördömde då ofta den serbiska nationalism han menade att gav upphov till krigsbrott och brott mot mänskligheten under krigen.
Därför väljer Englund nu att bojkotta alla festligheter i protest mot Handkes litteraturpris.
- Att fira Peter Handkes Nobelpris vore grovt hyckleri från min sida. Det är allt jag har att säga för tillfället, skriver Englund till tidningen DN.
Akademien vill inte kommentera
DN skriver att tidningen har försökt kontakta flera andra ledamöter i Akademien, men bara har fått två mycket kortfattade svar.
- Peter är tydlig nog, jag har inget att lägga till det, skriver ständiga sekreteraren Mats Malm.
- Var och en har sin frihet, skriver Horace Engdahl som har uttalat stöd för Handkes pris.
Att tilldela Handke priset verkar igen ha orsakat splittring inom Akademien efter försöken att reparera skadan skandalerna kring den så kallade kulturprofilen Jean Claude Arnault orsakade.
Englund var en av ledamöterna som lämnade arbetet inom Akademien tillfälligt på grund av skandalen.
Han är inte den enda med koppling till akademiens arbete som har protesterat mot Handkes pris.
Två externa sakkunniga lämnade sina uppdrag i protest.
- Valet av 2019 års pristagare har inte bara inneburit val av ett författarskap utan även, inom och utom Akademien, tolkats som ett ställningstagande för synen på litteratur som något som står över ”politiken”. Den ideologin är inte min, skrev författaren Gunn-Britt Sundström.