Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Pekka Haavisto: Jag har inte petat någon tjänsteman från sin post

Från 2019
Uppdaterad 06.12.2019 16:02.
pekka haavisto
Bildtext Pekka Haavisto bemöter kritiken
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto från De gröna besvarar den kritik som riktats mot honom angående hans agerande i samband med finländarna på lägret al-Hol i Syrien. Haavisto beskylls för att ha omplacerat en tjänsteman som vägrat ta hem de finländska barnen från lägret med konsulär transport.

Haavistos ledarstil kritiseras. I fredagens Helsingin Sanomat anklagar den omplacerade tjänstemannen, den konsulära chefen Pasi Tuominen, Haavisto för att sprida rädsla på ministeriet.

Går inte att skilja på mammor och barn i al-Hol

I ett pressmeddelande bemöter Haavisto kritiken. Det finns inget hemligt projekt inom UM för att ta hem barnen från al-Hol och skilja dem från sina mödrar. Det skulle finnas alltför många juridiska problem med en sådan lösning - det har UM informerat bland andra justitiekansler om den 18 september, skriver Haavisto.

Beskyllningen om att jag skulle ha petat en person från sin post stämmer inte heller, säger Haavisto.

Den 23 oktober utnämndes ett tillfälligt specialsändebud för att ta hand om al-Hol-frågan i samråd med andra myndigheter och internationella aktörer. Den här åtgärden har också presenterats för regeringen vid aftonskolan den 31 oktober, säger han.

En promemoria som Ilta-sanomat tagit del av belyser den nuvarande arbetsfördelningen på den konsulära avdelningen vid UM.

Understatssekreterare Pekka Puustinen skriver i ett mötesprotokoll att Pasi Tuominen fortsättningsvis leder arbetet på UM:s avdelning för konsulära ärenden, frånsett al-Hol-frågan, som överförts på en annan tjänsteman.

Tar genast itu med arbetsklimatet

Vad gäller frågan om det dåliga arbetsklimatet på UM säger Haavisto att han bär fullt ansvar för att det förbättras.

Han påpekar att det i mars - före hans mandatperiod - färdigställdes en utomstående rapport om arbetsklimatet vid UM. I den påpekades många problem.

- Jag förhåller mig mycket seriöst till uppgifterna. Ministeriet måste vara en bra arbetsplats för alla, och det brådskar att ta itu med den här uppgiften.

Diskussion om artikeln