Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppgifter till IS: Bakslag för fotbollslandslaget i EM-uppladdningen – väldigt sannolikt att lägret i januari ställs in

Från 2019
Tim Sparv i en kvalmatch mot Liechtenstein.
Bildtext Landslagets kapten Tim Sparv har varit en av spelarna som varit emot ett landslagsläger i Qatar.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Brist på vettiga motståndare ser ut att sätta stopp för landslagets första samling nästa år. Ett definitivt besked kommer inom de närmaste dagarna, skriver Ilta-Sanomat.

Ett halvår till EM-premiären i fotboll – då verkar det allt mer troligt att antalet dagar tillsammans med spelarna kapas för förbundskaptenen Markku Kanerva.

Ilta-Sanomat skriver att landslagslägret i januari ser ut att utebli. Enligt uppgifter till tidningen är det väldigt sannolikt att samlingen inte blir av.

Landslagets presschef Timo Walden säger till IS att ett slutgiltigt beslut inte är fattat, men det ser inte positivt ut.

Huvudorsaken är att Bollförbundet har problem med att hitta en vettig motståndare. Förra vintern åkte landslaget till Qatar – ett beslut som fick stor uppmärksamhet och stötte på enorm kritik på grund av Qatars problem med mänskliga rättigheter som är direkt kopplade till bygget av arenorna till fotbolls-VM 2022.

En samling under vårsäsongen

Förra helgen bekräftade förbundsbasen Ari Lahti att landslaget inte åker till Qatar. Det andra alternativet har varit ett läger i spanska Marbella, men det är svårt att få till en landskamp där.

Norge valde att tacka nej och nu verkar det som att det inte finns någon möjlighet att hitta ett annat landslag som samlas i Marbella. Att möta ett klubblag är inte ett alternativ för EM-laddande Finland.

Till exempel har Sverige och Estland valt att placera januarilägret i Qatar.

Landslagssamlingen i januari ligger utanför officiella Fifa-dagar och det betyder att landslaget har bestått av spelare som håller till i de nordiska ligorna.

Om januarilägret stryks ur landslagsprogrammet innebär det att Finland har en samling under vårsäsongen. I mars är tanken att landslaget spelar två landskamper.

Före EM-slutspelet, som startar den 12 juni, kommer Finland också att spela två landskamper. En av dem lär ordnas på finländsk mark.

Finland inleder EM den 13 juni mot Danmark i Köpenhamn. De två övriga matcherna i gruppspelet mot Ryssland och Belgien spelar Finland i S:t Petersburg.

Diskussion om artikeln