Jeremy Corbyn anklagar Boris Johnson för lögner om brexitavtalets följder - hänvisar till läckta regeringsdokument
Boris Johnsons brexitavtal är omöjligt att genomföra utan gränskontroller på Irland visar ett dokument från det brittiska finansministeriet Labour-ordförande presenterade på fredag. Struntprat, sade Johnson till sitt försvar.
Brittiska premiärministern Boris Johnson har hävdat att hans brexitavtal, det avtal han vill driva igenom genast om han sitter kvar efter parlamentsvalet den 12 december, inte innebär gränskontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien.
Nu anklagar ändå Labour-ledaren Jeremy Corbyn Johnson för lögn.
Corbyn hänvisar till ett läckt dokument från det brittiska finansministeriet som låter förstå att kontroller vid gränsen är oundvikliga om avtalet sätts i verket.
- Med det här dokumentet ser vi att man kan köra häst och droska igenom luckorna i Boris Johnsons påstående om att det inte blir någon gräns i Irländska sjön, sade Corbyn.
Enligt avtalet skulle Nordirland blir kvar i EU:s tullunion och interna marknad för att undvika gränskontroller på Irland.
Gränskontroller mellan brittiska Nordirland och republiken Irland skulle strida mot det så kallade Långfredagsavtalet, fredsavtalet från 1998 som innebar ett slut på oroligheterna på Irland.
Separera Nordirland från Storbritannien
Men försöket att undvika kontrollerna riskerar nu enligt dokumentet att få följder som kan innebära politiska svårigheter för Johnson.
- Varor skulle vid miniminivå utsättas åtminstone för en utträdesdeklaration för att möta åtaganden under EU-regler, står det i dokumentet.
Det innebär att varor som exporteras från Nordirland till Storbritannien, eller vice versa, skulle utsättas för en stor mängd extra byråkrati och i många fall också utsättas för granskning.
Det skulle förutsätta gränskontroller och enligt dokumentet också innebära risken för tariffer, ekonomiska svårigheter och högre priser på många varor i Nordirland.
- Avtalet kan potentiellt innebära att Nordirland separeras från stora delar av den interna brittiska marknaden, står det i dokumentet.
"Struntprat"
Regeringen Johnson har medgett att dokumentet är äkta, men menar att det hade författats av en lägre tjänsteman och inte var slutgiltigt.
Johnson själv tog till hårdare ord då han försvarade sitt avtal vid ett valmöte i Maidstone i Kent.
- Struntprat, sade Johnson om Corbyns påstående.
- Det här avtalet innebär att vi som helhet lämnar EU, England, Skottland, Wales, Nordirland tillsammans. Vi kan sluta frihandelsavtal tillsammans och ta kontroll över våra gränser och invandringen tillsammans.
- Ni borde bara tro på mig då jag säger att det inte kommer att bli några kontroller på varor på väg från eller till Nordirland och Storbritannien, sade Johnson.
Johnson presenterade ändå inga argument för att motbevisa det som står i dokumentet. Inte heller hans regering har sagt något utöver att dokumentet inte stämmer.
Det här är redan andra gången under valkampen inför parlamentsvalet som Corbyn presenterar läckta dokument som enligt oppositionen visar att Johnson har ljugit.
Tidigare dokument från de preliminära frihandelsförhandlingarna med USA verkade visa att Johnsons regering är villig att förhandla om det nationella hälsovårdssystemet NHS.
Labour framåt i mätningarna, Tories står på ställe
Den skandalen verkar inte ha påverkat Johnsons eller det konservativa Tory-partiets väljarstöd.
Den senaste mätningen, gjord av Ipsos Mori för tidningen Evening Standard, visar att Tories fortfarande är det populäraste partiet med ett stöd på 44 procent.
Stödet har varit så gott som oförändrat de två senaste veckorna.
Däremot har Labours stöd ökat enligt Ipsos Moris mätning, från 28 till 32 procent.