Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

Missade du intervjun med Lotta Backlund? Eller vill du se om intervjun med Tim Sparv? Här hittar du de svenska intervjuerna på slottet

Från 2019
Uppdaterad 07.12.2019 12:06.
Marcus Rosenlund: Det var roligt att skriva debutboken Väder som förändrade världen - Spela upp på Arenan

Svenska Yle har intervjuat intressanta gäster på festen på slottet under självständighetsdagen 2019.

President Sauli Niinistö intervjuades inför festen på slottet. Han anser att alla inom politiken har ett ansvar för att öka förtroendet inom politiken.

Niinistö kommenterade den turbulenta veckan inom politiken med att konstatera att det har funnits turbulens även tidigare, rentav många gånger.

Turbulensen kulminerade då statsminister Antti Rinne lämnade in regeringens avskedsansökan. Nu leder Rinne arbetet med att bilda en ny regering.

President Niinistö: Vi har haft politisk turbulens tidigare - och klarat oss - Spela upp på Arenan

Tim Sparv

Fortbollslandslagets kapten Tim Sparv läser för att koppla av mellan varven. På sistone har han läst många självbiografier, kanske för många, enligt honom själv. Den senaste veckan har han läst en bok om den holländske fotbollsspelaren och tränaren Johan Cruijff.

Nicke Aldén som intervjuar Sparv intervjuar också Anu Vartiainen som bland annat är svensklärare vid Kainuun ammattiopisto. Hon svarar på finska i intervju som fortsätter med ett avsnitt där Sparv säger att det var både roligt och utmanande att lära sig finska då han vid i svensk skola i Oravais.

Tim Sparv har läst många självbiografier - Spela upp på Arenan

Markus Rosenlund

Markus Rosenlund berättar i sin intervju bland annat det var roligt att skriva debutboken Väder som förändrade världen. Det var också lättare att skriva än han hade väntat sig. Hustrun Milla Rosenlund sade att det kanske är bättre att inte avslöja något om Marcus skrivprocess där hemma.

Rosenlund är överraskad över framgången för boken. Ett exempel på framgången är att han fick statens informationspris för boken.
Han säger också att han är mindre rädd nu än innan han började skriva, före han hade gjort sin research.

- Livet är mycket segare än jag hade trott. Livet på jorden har tagit kopiösa mängder stryk i otaliga klimatförändringar. Det har alltid fallit omkull en stund, men sen har det stigit upp igen och putsat dammen av axeln och så har det fortsatt ännu starkare framåt.

- Så kommer det säkert att gå den här gången också.

Marcus Rosenlund: Det var roligt att skriva debutboken Väder som förändrade världen - Spela upp på Arenan

Lotta Backlund

Ståuppkomikern och företagaren Lotta Backlund finns bland gästerna på slottet. Hon berättar för Nicke Aldén att hon fick tio jobberbjudanden inom en kort tid efter att hon meddelat på sociala medier att hon säger upp sig.

Backlund rekommenderar inte samma strategi för alla, om man till exempel inte har ett bra nätverk. Trots de intressanta jobberbjudandena valde hon att starta eget. Det blir en nätbutik, avslöjar hon. En butik där man köpa bra gåvor.

Hon säger att folk vill ha bra gåvor, inte en massa skräp. Bra gåvor kan vara till exempel god choklad, bra kosmetik och liknande.

Ståuppkomikern Lotta Backlund sade upp sig på sociala medier - fick många jobberbjudanden - Spela upp på Arenan

Nayab Ikram

Nayab Ikram är fotograf och konstnär från Åland. Hon har pakistanska rötter och berättar i sin intervju om bland annat sin konst.

Mellanförskap, som i Ikrams fall innebär att ha pakistanska rötter men att vara uppvuxen på Åland, gör sig synliga i hennes konst. Hon arbetar med sådant som förenar oss, som till exempel doftsinne och hår. Alla har någon relation till hår, förklarar hon.

På Nicke Aldéns fråga om vad som är det mest finländska Ikram vet svarar hon karelska piroger.

– Och rågbröd! Det saknar jag varje gång jag är utomlands.

Mormors pakistanska smycken väcker mycket känslor hos Nayab Ikram - Spela upp på Arenan

Karl-Erik Källström

Karl-Erik Källström är krigsveteran och kommer från Vasa. Han intervjuas av Nicke Aldén och minns hur det var på slottet då han var där senast - som 26 år gammal för 68 år sedan. Ifall benen håller ska han dansa med sin fru i kväll.

– Stämningen är oerhört fin i dag, men lika fin var den då!

Sång, speciellt körsång, står Källström varmt om hjärtat. Fosterländska sånger och militärmusik hör till favoriterna. Han har också tagit del i en del veteranarbete.

– Det finns ingen annan, låter det. Så då får man ställa upp.

Krigsveteranen Karl-Erik Källström - en "jokapäivän höylä" - Spela upp på Arenan

Henrik Meinander

Självständighetsmottagningen på Presidentens slott är en hyllning av både vår självständighet och vår demokrati, säger professorn i historia vid Helsingfors universitet Henrik Meinander som är gäst på slottet.

Vad beträffar den turbulenta gångna veckan inom politiken säger Meinander att han kommer att tänka på 1958. Då var Urho Kekkonen president och man hade haft en så kallad nattfrostregering som hade tvingats avgå två dagar tidigare.

Då var det mera dramatiskt än vad läget var för några dagar sedan här i Finland, säger Meinander.

Professorn i historia Henrik Meinander kommer att tänka på året 1958 - Spela upp på Arenan

Emilie Jäntti

Nicke Aldén ger Emilie Jäntti, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund, en chans att skicka en hälsning till beslutsfattarna under hennes intervju.

– Tänk på oss unga. Tänk på att det är vår framtid som står på spel. Det är ni som fattar besluten och ni som hålls ansvariga i framtiden för att inte ha haft en tillräckligt ambitiös klimatpolitik, lyder hennes hälsning.

Hon hör till festens yngsta gäster, och ifall hon måste välja något hon ser framemot att smaka på i kväll är det bålen - som dessutom i år är ekologisk.

"Tänk på att det är vår framtid som står på spel" Emilie Jäntti hälsar beslutsfattarna - Spela upp på Arenan

Dome Karukoski och Selma Vilhunen

Regissörerna Dome Karukoski och Selma Vilhunen fanns också bland de inbjudna.

Bland många andra filmer Karukoski regisserat finns nu också Hoolywoodfilmen Tolkien. För att komma till Hollywood krävs enligt Dome Karukoski tre saker: En bra film i hemlandet, så hårt arbete att man inte förstår det här i Finland och för det tredje, lite tur.

Regissören Selma Vilhunen säger i intervjun på finska att finsk film på finska klarar sig allt bättre internationellt. Finsk tv-serier har varit verkligt framgångsrika internationellt, till exempel Sorjonen och Karppi.

Vilhunen anser också att finländarna måste hålla fast vid det som kännetecknar dem, till exempel filmer gjorda på finska. De väcker intresse internationellt om de är bra gjorda.

Regissörerna Dome Karukoski och Selma Vilhunen - hur man klarar sig internationellt - Spela upp på Arenan

Michelle Karvinen

Michelle Karvinen tog VM-silver tillsammans med damlejonen i år. Hon berättar att man i Sverige, där hon spelar ishockey i Luleå, är bättre på att ge utrymme för idrottande kvinnor på TV.

– Man måste marknadsföra jämlikt, klubbarna måste göra det. I Sverige visas alla ishockeymatcher på TV.

Trots att kvinnorepresentationen är bättre i grannlandet konstaterar Karvinen ändå att Finland är bättre på hockey. Och det är ju det viktigaste, säger hon med ett skratt.

VM-silvermedaljören i ishockey, Michelle Karvinen, tycker Finland ännu har en del att lära om damidrott - Spela upp på Arenan

Kaj Chydenius och Oona Airola

Kompositören Kaj Chydenius och musikern och skådespelaren Oona Airola representerar två olika generationer men de samarbetar aktivt.

Kaj Chydenius säger att Oona sjunger väldigt bra.

Kaj kan komponera (musiken till) en dikt så att lyssnaren kan höra vad poeten vill säga, säger för sin del Oona.

Kaj Chydenius och Oona Airola i festvimlet - Spela upp på Arenan

Tapani och Lysa Brotherus

Tapani och Lysa Brotherus räddade över 2 000 personer i samband med militärkuppen i Chile 1973. Det de gjorde uppmärksammas i Yles prisbelönta tv-serie Invisible Heroes.

Det vi gjorde var fullkomligt det som är normalt, säger Lysa och Tapani instämmer.

Diplomatparet Tapani och Lysa Brotherus - Spela upp på Arenan

Matias Norrgrann

Då Svenska Yle efterlyse Svenskfinlands populäraste lärare var Matias Norrgrann bland toppförslagen. Hela sex gånger har han utsetts till bästa lärare i Korsholms högstadium där han arbetar som lärare i historia. Han har också tilldelats ett pris av Svenska Kulturfonden för sitt jobb som lärare och kulturarbetare.

Hans främsta tips för att engagera de unga är att försöka göra ämnet relaterbart. Historia handlar om människor, det går att bygga upp spänning och känslor.

Norrgranns styrka ligger i berättandet. Det handlar om att variera tonläget, gestikulera - och ibland kasta någon osynlig molotovcocktail.

Matias Norrgrann kastar osynliga molotovcocktails då han undervisar i historia - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln