Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen

President Niinistö: Vi har haft politisk turbulens tidigare - och klarat oss

Från 2019
President Niinistö: Vi har haft politisk turbulens tidigare - och klarat oss - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö kommenterade den turbulenta politiska veckan, i intervjun för Yle inför Slottsbalen. Det har varit turbulent tidigare och vi har klarat det, konstaterade han.

I början av veckan fick presidenten besök av statsminister Antti Rinne (SDP) som lämnade in sin regerings avskedsansökan. Rinne lämnade statsministerposten efter att Centern meddelat att de inte längre har förtroende för honom - till följd av postkonflikten.

Vi har haft turbulens tidigare många gånger, konstaterade presidenten, och sade att det brukar klara upp sig.

På frågan om hur tilliten inom politiken ska byggas upp igen svarade presidenten att det beror på alla som medverkar i politiken.

- Vi kan inte tänka att systemet korrigerar sig själv utan allt beror på människan. Jag är säker på att man vaknar upp här.

I den offentliga debatten talas det allt mer om avsiktliga missförstånd och att man talar förbi varandra. På frågan om hur diskussionen ska bli mer konstruktiv svarar Niinistö att de flesta ändå har kontroll och
förstår när något som sägs eller skrivs kanske inte är sant.

- Men dessa människor, majoriteten, de stannar tysta, konstaterade president Niinistö. Han sade ändå att det viktigaste är att de har kontroll mellan sina egna öron.

Diskussion om artikeln