Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tolv tips som förlänger livet på julfestens givna accessoar strumpbyxan – nästa år lanseras också strumpbyxor i återvunnet material

Från 2019
Tre skyltdockeben med strumbyxor, två svarta och en röd.
Bildtext Ingen julfest utan strumpbyxor, eller?

Älskad och hatad, men i vilket fall som helst inte särskilt ekologisk. Men med rätt skötsel kan man påverka strumpbyxans livslängd, påpekar proffsen. Och mer hållbara alternativ är på väg.

Grenkilen når bara upp till mitten av låret. Sladdrigt värre kring foten, men alltför spänt kring benen. Och det värsta av allt: När midjesömmen plötsligt rullar ner hela eländet på halv stång.

Men trots att många avskyr strumpbyxor hänger accessoaren alltjämt med, från ett årtionde till nästa.

Endast av märket Norlyn säljs flera miljoner par strumpbyxor årligen i Finland. Lägg till alla andra märken och vi kommer upp i enorma mängder.

– Det är verkligen trist att man inte kan prova strumpbyxorna före man köper. Det harmar särskilt om man satsat på ett dyrare par som sedan inte sitter, säger Sohvi Nyman som är fackboksförfattare och stylist.

Sukkahousunäytteitä roikkumassa kaupan sukkaosastolla.
Bildtext De flesta finländska kvinnor väljer ett par strumpbyxor med lite glansig yta. På hösten säljer svarta bäst.
Bild: Kati Latva-Teikari / Yle

Riktigt irriterad blir man också om de splitternya strumpbyxorna går sönder redan första gången man drar dem på sig, eller om det lagom till lunchpausen går en maska.

Samtidigt går en engångsprodukt sällsynt dåligt ihop med de ekologiska ideal som 2019 hellre får stå för.

Längre livslängd

Så finns det någon räddning för en så icke-trendig produkt som strumpbyxan? Det finns det, svarar Anniina Vikman som är marknadsföringschef vid Norlyn.

Här kommer hennes sex främsta knep:

 1. Nya strumpbyxor lönar det sig att blöta upp och torka före användning. Den tid som strumpbyxorna har tillbringat i förpackning gör att elastanfibrerna torkar och då går de också lättare sönder.
 2. Om du inte hinner blöta strumpbyxorna, sträck ut dem försiktigt före påklädning. Det gör att fibrerna mjukas upp och förlängs.
 3. Den tunnaste sortens strumpbyxor kan man klä på sig med handskar på händerna. Ta alltid först av alla ringar!
 4. Hårda och spruckna hälar innebär en snar död för strumpbyxan. Så sköt om fötterna – och klipp tånaglarna korta.
 5. Samla först hela strumpbyxans benlängd med händerna och träd försiktigt först på fotdelen. Sträck inte tåpartiet så att det blir för spänt. Rulla sedan varsamt upp strumpbyxan över ett ben i taget. Dra upp midjepartiet först efter att grenkilen hamnat rätt.
 6. Tvätta alltid dina strumpbyxor i tvättpåse.
Nainen sukkahousuissa.
Bildtext Ett par strumpbyxor ska sitta bra såväl på foten som kring vristen och längs benet, vilket kräver mycket av materialet. För att elastanet ska hålla kan man blöta strumpbyxorna före man använder dem första gången.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Välj en storlek större och en grad mörkare

Stylist Sohvi Nyman älskar för sin del strumpbyxor och har flera egna tips kring såväl storlek som färg och stil.

 1. Många kvinnor bedömer sin egen storlek som mindre än den i verkligheten är, så det lönar sig att köpa strumpbyxor i en storlek större.
 2. Kroppen älskar strumpbyxor som formar. Du sträcker genast på dig då du klär dig i ett par strumpbyxor som stöder rygg och mage.
 3. Allra snyggast är benen i riktigt tunna strumpbyxor. Helst ska de vara endast 15 denier tjocka. Deniervärdet anger hur mycket 9000 meter tråd väger i gram. Ju fler denier desto tjockare strumpbyxa.
 4. Glansiga strumpbyxor fungerar bäst till kvällsfesten där man bär kjol eller klänning, eftersom de olika materialen inte fastnar i varandra.
 5. Många väljer för ljusa strumpbyxor. Den bästa färgen är en nyans mörkare än ens egen hudton.
 6. Tänk utanför boxen. Varför inte fira julfest i ett par guldglittriga nätstrumpbyxor! Är du orolig för att se ut som en julskinka? Då går det utmärkt att använda ett par tunntunna strumpbyxor i hudton under nätstrumpbyxorna.

Visste du detta om strumpbyxor?

Kvinno vid strumpbyxor i Halpahalli, Kalle Kultala 1970
Bildtext Försäljningssiffrorna för strumpbyxor har stått sig i alla tider. Den här bilden är från 1970.
Bild: Kalle Kultala

Ekologiskt och teknologiskt nytänk

Merparten av alla strumpbyxor i världen tillverkas i konstfiber som polyamid och elastan, och produktionsprocessen belastar miljön eftersom den kräver råolja.

Samtidigt frågar alltfler konsumenter efter ekologiska och etiska alternativ, uppger marknadsföringschef Annina Vikman.

Och man försöker svara på efterfrågan. Nästa år lanseras strumpbyxor som tillverkats i återvunnet material. I tillverkningen av dem uppstår 80 procent mindre koldioxidutsläpp jämfört med den traditionella tillverkningen i polyamid.

– Vi kan dessutom spara 159 liter vatten per kilogram garn, säger Vikman.

Ben iklädda strumpbyxor som har en bild av en katt på knäna.
Bildtext Idag finns strumpbyxor i alla tänkbara färger och mönster. Nu utvecklas även mer ekologiska strumpbyxor, exempelvis sådan som är tillverkade av växtfibrer.
Bild: Kalle Niskala / Yle

På marknaden finns redan växtfiberbaserade material, men enligt Vikman lyckas man ännu inte svara på efterfrågan och dessutom är prisnivån för hög för marknaden.

– Det är också så att man ännu inte helt kan ersätta gamla material med nya, eftersom konsumenterna fortsättningsvis vill ha kvar de egenskaper som finns i dagens strumpbyxor.

Samtidigt ser Vikman enorm potential inom produktutvecklingen, inte minst genom smart teknologi.

En dag kanske strumpbyxorna helt anpassar sin färg enligt hudtonen hos den som bär dem. Eller så kanske strumpbyxor kan erbjuda en kylande effekt i ett varmt klimat.

– Framtidens strumpbyxor kanske rentav mäter blodcirkulationen i dina ben!

Den här artikeln är ursprungligen skriven av Kati Latva-Teikari för Yle Kokkola, du kan läsa den på finska här.
Översättning och bearbetning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln