Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan 2,3 miljoner såg slottsbalen på tv

Från 2019
Gäster på slottet under självständighetsmottagningen 2019.
Bildtext Sammanlagt sågs programmet Fest på slottet 2019 av 2,7 miljoner tittare.
Bild: Lehtikuva

Yles tvåspråkiga tv-sändningar från presidentens självständighetsmottagning sågs på självständighetsdagen av i genomsnitt 2,28 miljoner människor.

Tittarsiffran nådde sin kulmen klockan 20 då 2,5 miljoner personer såg sändningen. Totalt sågs Fest på slottet 2019 av 2,7 miljoner tittare.

Tittarsiffran stiger till 3 miljoner då man inkluderar även siffrorna från programmen Inför festen på slottet, Efterfesten efter festen på slottet och Självständighetsdagens parad 2019: Förbimarsch.

I fjol var den totala mängden tittare under samtliga sändningar 3,2 miljoner.

Tvåspråkig sändning från slottet

Sändningen från Presidentens slott var för tredje året i rad en tvåspråkig sändning på finska och svenska. Festligheterna kunde även följas på Arenan, Yles webbplatser, i Yle Vega, Yle Radio Suomi och i sociala medier.

Svenska Yle satsade i år på interaktivitet bland annat via en chatt på svenska.yle.fi. Dessutom kunde publiken via Svenska Yles instagram få sina egna frågor vidareförmedlade till gäster på slottet.

Användningen av Arenan ökade med närmare 50 procent jämfört med i fjol. De olika sändningarna på Arenan startades 1,1 miljoner gånger och innehållet på Yles webbplatser laddades 4,9 miljoner gånger.

Sändningen från Fest på slottet 2019 på Arenan startades 720 000 gånger. i fjol var motsvarande siffra 570 000.

– Tv-sändningens miljonpublik visar att Yle spelar en viktig roll i att förena människor kring en gemensam upplevelse, också över språkgränserna, säger Johanna Törn-Mangs, mediechef på Svenska Yle.

– Samtidigt är det viktigt för oss att också erbjuda alternativ för dem som inte ser på tv, och glädjande många har hittat fram till det innehåll som finns på Arenan och svenska.yle.fi.

Fest på slottet 2019 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln