Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konkurrenterna såg slaget förlorat direkt, experterna är oroliga – Johaug slår tillbaka efter kritiken mot nya uppvisningen: "Tänker inte låta någon slå mig"

Från 2019
Therese Johaug firar.
Bildtext Therese Johaug har firat många gånger under de senaste säsongerna.
Bild: EPA

Therese Johaug gör som hon vill i skidvärldscupen. Hon är så överlägsen att hon blir kritiserad. Efter skiathlonen i Lillehammer försvarar hon sig. "Jag tänker inte låta någon slå mig bara för att det ska bli spännande."

Therese Johaug har gått från triumf till triumf sedan hon återvände till världscupen för ett år sedan. Hon är fullständigt överlägsen i distansloppen.

Norskan har fått se sig besegrad en enda gång i världscupen – i den sista tävlingen förra säsongen. I övrigt är det idel segrar – och dessutom tre individuella VM-guld förra vintern.

Den här världscupsäsongen har hon öppnat med tre raka segrar i distansloppen. Efter lördagens vinst tvingas hon att försvara sig.

När NRK frågar om hon känner av att folk tycker att damernas distanslopp är tråkiga svarar hon så här:

– Ja, jag känner det. Men mitt svar är att jag inte tänker låta någon slå mig bara för att det ska bli spännande.

"Bara att släppa"

På lördagen var det spännande i några minuter. Sedan tryckte Johaug gasen i botten och då var det kört för resten av fältet.

– Farten var hisnande när Therese tryckte på. Jag hade behövt en lugnare start, men det måste man svälja i en masstart, säger loppets fyra Krista Pärmäkoski enligt STT.

Loppets tvåa Jessica Diggins konstaterar att det bara fanns ett alternativ när Johaug gick upp i täten.

– Det var bara att släppa.

NRK: Varför blir avstånden så stora?

– Jag vet inte. Tror du att du hade kunnat hänga med?

Johaug säger att det kändes bra under loppet i Lillehammer.

– Jag hittade rytmen direkt och kunde sedan köra mitt eget lopp.

I en intervju med SVT säger Johaug att det är många års träning som ger resultat nu.

– Det finns inga genvägar till toppen. Jag försöker bara att koncentrera mig på min uppgift, men tar ingenting för givet. Jag förbereder mig för att ha någon hack i häl.

"Såg mördande stark ut"

Bland skidexperterna finns en viss oro efter att Therese Johaug har dominerat totalt igen.

– Det är skönt att inte vara tv-expert längre – då måste man ju hitta dramatik. Det här är ju inte spännande längre, säger förre stjärnan Thomas Alsgaard till NRK.

– Hon är i en egen liga, en egen division. Hon levererar något som vi inte har sett tidigare bland kvinnliga längdåkare. Hon har tagit det till en ny nivå igen.

Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi tycker inte att man kan dela ut priset för den totala världscupsegern ännu, men han ser en tydlig utveckling hos Johaug.

– Hennes stakåkning såg mördande stark ut i dag. Uppför har hon alltid åkt starkt, men nu såg det ännu vassare ut. Hennes överlägsenhet har varit ganska total.

Norska tidningen VG:s krönikör Leif Welhaven skriver att man absolut inte kan skylla på Johaug, men längdåkningen behöver spänning för att hålla intresset vid liv.

”Alla vet vem som är bäst och allt tyder på att hon kommer att vara på det autopilot. Det är något med hur klasskillnaden ser ut som tar ner underhållningsaspekten redan före start”, skriver Welhaven.