Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det första av Veijo Baltzars offer träder fram – rapartisten Mercedes Bentso: ''Jag trodde han såg min talang''

Från 2019
Uppdaterad 08.12.2019 11:43.
Mercedes Bentso keikalla myöhään lauantai-iltana 8. joulukuuta 2019.
Bildtext Linda-Maria Roines artistnamn är Mercedes Bentso.
Bild: John Palmen

Rapartisten Mercedes Bentso berättar i en intervju för Yle att hon är ett av kulturrådet Veijo Baltzars offer. Hon skrev en låt om sina erfarenheter före Baltzar greps i november.

Mercedes Bentso beskriver sin konsert som gick av stapeln under lördagen i Södervik, Helsingfors, som en fest där sanningen ska avslöjas.

Artisten heter egentligen Linda-Maria Roine och berättade under evenemanget, där hennes nya musikvideo visades för första gången, att hon är ett av Baltzars offer.

Helsingin Sanomat var först med nyheten, som kom ut före Roines uppträdande.

– Jag vill ge offren ett ansikte och ett namn, Baltzars offer är verkliga och riktiga människor, säger Roine till Yle.

Jag trodde på allvar att han såg talang hos mig, och att han därför vill hjälpa mig. Det känns jätteilla att inse att det inte var så. Jag var en bit kött för honom. Jag har gjort musik och byggt upp en egen karriär sedan dess. Jag kan bara föreställa mig hur det känns för de flickor som inte hade något eget.

Linda-Maria Roine (artisten Mercedes Bentso)

Baltzar greps i november misstänkt för grov människohandel. Efter det har fler misstankar kring kulturrådet uppdagats. Efter gripandet kunde Helsingin Sanomat avslöja (artikeln är bakom betalmur) hur Baltzar har manipulerat och trakasserat unga kvinnor i flera år.

Roine har inte tidigare vågat tala om sina erfarenheter och berättar i intervjun med Yle om det trauma som hon tampats med, och hur hon påverkades av att fallet uppdagades i medier.

Inflytelserika vänner

Hon har tidigare låtit sina traumatiska upplevelser färga hennes musik. Hon sjunger, eller rappar, om hur den kända teaterledaren trakasserat henne. Hon har också skrivit en självbiografi, Ei koira muttei mieskään (Inte en hund, men inte heller en man), där hon talar om trakasserierna. Fram till nu har hon inte nämnt Baltzars namn.

– Jag var väldigt rädd. Jag var rädd för att misstros, han hade så många vänner inom politiken, säger Roine.

Roine nämner hur hon kände till att Paavo Lipponen var vän till Baltzar från militären, det nämnde han ofta. Hon visste också att Tarja Halonen ofta sett hans föreställningar.

– Jag visste att han hade vänner med stort inflytande och tänkte att någon knappast hade trott mig ifall jag hade fört det på tal.

Efter att Baltzar greps förändrades ändå allt. Roine tror att det är lättare att tro på hennes berättelse i och med brottsmisstankarna.

– Jag har läst flera kommentarer på nätet där offren skuldbeläggs för det som skett. Som till exempel att kvinnorna ju haft friska ben att vandra ut med. Eller att de kanske bara ville ha en fin roll och därför gått med på Baltzars trakasserier. Med min berättelse vill jag visa att det inte handlar om något sådant.

Baltzar var Roines barndomsidol

En journalist på Helsingin Sanomat kontaktade Roine i januari-februari och berättade att hen arbetade med en artikel om Veijo Baltzar och dennes kult. Roine kände lättnad i och med att hon förstod att det äntligen kommer att komma fram.

– Jag hade levt i tron om att han får fortsätta utan att någon lägger sig i.

I Helsingin Sanomats artikel, där Roine kallas Lumi, framgår att Baltzar lockat med sig henne till sin villa för en fotografering efter ett teaterprojekt.

Att förstå att Baltzar ville utnyttja mig sårade mig. Det tyngsta är trots allt att förstå, så där rent konkret, att helvete – han har utsatt andra för samma sak.

Linda-Maria Roine (artisten Mercedes Bentso)

Väl på plats kommenderade Baltzar Roine att lägga sig på hans säng och hänvisade till att hon måste lyda regissören. Då kulturrådet började ställa frågor med sexuell underton gick Roine.

– Tanken om vad som kunde ha hänt ifall jag inte stigit upp och gått iväg i den situationen har spökat i mitt huvud. Vad hade hänt ifall jag varit lite svagare? Jag har också tänkt på hur det säkert funnits kvinnor i liknande situationer som inte vågat gå i väg och vad som i så fall hänt dem.

Då hon deltog i teaterproduktionen Jumala on suurin var hon 17 år gammal och såg upp till regissören. Hon hade läst böcker skrivna av Baltzar och såg kulturrådet som sin förebild.

– Jag hade en bild på Baltzar på väggen då jag deltog i produktionen.

Baltzars offer var unga kvinnor i sårbara positioner, enligt Helsingin Sanomats artikel. Sådan var Roine.

– Strax före incidenten hade jag lyckats bli kvitt mitt subutexberoende. Mindre än en månad före misshandlades jag nästan till döds. Personen som misshandlade mig ville enligt egen utsago döda mig. Jag använde mig fortfarande av lugnande medel som jag fått tillskrivet efter misshandeln och jag hade fortfarande fysiska skador. Jag var i ett mycket sårbart tillstånd.

''Jag var en bit kött för honom''

Nu, åtta år senare, ser Roine på det skedda ur ett nytt perspektiv.

– Att förstå att Baltzar ville utnyttja mig sårade mig. Det tyngsta är trots allt att förstå, så där rent konkret, att helvete – han har utsatt andra för samma sak.

Roine säger sig känna en del av Baltzars andra offer, men inte i närheten av alla.

– Jag trodde på allvar att han såg talang hos mig, och att han därför vill hjälpa mig. Det känns jätteilla att inse att det inte var så. Jag var en bit kött för honom. Jag har gjort musik och byggt upp en egen karriär sedan dess. Jag kan bara föreställa mig hur det känns för de flickor som inte hade något eget.

Roine säger också att det känns tråkigt att hennes 17-åriga jag har trott att hennes stora barndomsidol velat hjälpa henne.

– Och så kommer det fram att det inte är så … och att han inte är någon hjälte.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutiset artikel Ensimmäinen Veijo Baltzarin uhreista astui julkisuuteen – räppäri Mercedes Bentso: "Luulin, että hän näki minussa lahjakkuutta"
skriven av Janne Sundqvist.

Diskussion om artikeln