Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne ratas av folket i Yles undersökning: Majoriteten anser att statsministerns avgång beror på honom själv

Från 2019
Pääministeri Antti Rinteen ero / Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö / Mäntyniemi 03.12.2019
Bildtext Antti Rinne avgick i tisdags.
Bild: Jouni immonen / Yle

Regeringskrisen kulminerade i statsminister Antti Rinnes (SDP) avgång i tisdags. Enligt folket borde Rinne se sig i spegeln, majoriteten anser att regeringskrisen var Rinnes eget fel.

Det framgår i Yles undersökning som är genomförd av Taloustutkimus. Hälften av de som tagit del av undersökningen anser att Rinnes eget agerande resulterade i att Centern miste förtroende för statsministern.

Var fjärde anser ändå att Centerns vilja att fälla Rinne låg som grund för statsministerns avgång.

Rinne avgick i tisdags och utsågs i torsdags till sonderare för den nya regeringen.

Endast fyra procent anser att den tidigare kommun- och ägarstyrningsministern Sirpa Paatero är orsaken till avgången. Paatero avgick för lite över en vecka sedan.

Sju procent av medborgarna anser att det inte finns någon särskild orsak till Rinnes avgång: Ibland går det så i politiken.

Dem procent anser att orsaken är någon annan, och tre procent kan inte ta ställning i frågan.

Orsaken kan bara spekuleras om innan den egentliga orsaken avslöjas

Ideologisk kamp tills orsakerna presenteras offentligt

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma
Bildtext Johanna Vuorelma anser att det handlar om en ideologisk kamp tills den riktiga orsaken presenteras.
Bild: Tapio Rissanen / Yle

Enligt Johanna Vuorelma, politisk forskare, ser man en ideologisk kamp i undersökningens resultat. Det hänger ihop med att orsakerna till Rinnes avgång inte har öppnats upp grundligt i offentligheten.

Ifall man visste de exakta orsakerna till misstron kring Antti Rinne, skulle den politiska kampen knappast vara så häftig, gissar Vuorelma.

– En del tolkar det som att det är Rinnes agerande som är orsaken, det är främst centerpartister och samlingspartister som är av den åsikten. En annan tolkning är att det handlar om Centerns maktpolitik. På den linjen står socialdemokrater och anhängare till Vänsterförbundet, säger Vuorelma.

Centern har lovat komma med en tydligare förklaring om de bakomliggande orsakerna senare. Så länge de är förtegna om detaljerna kommer spekulationerna och gissningslekarna att fortgå. Det finns flera tolkningar av statsministerns avgång.

– Förklaringar som lyfts fram är Rinnes interna ledarskap i regeringen, hans motstridiga tal i offentligheten, att hans tal inte motsvarat regeringens linje, förfarandet kring Postens kollektivavtalskonflikt – och hur han skötte fallet Paatero.

Delade åsikter om vem som bär skulden

Av de samlingspartister som deltagit i undersökningen är 80 procent av åsikten att Rinne kokat ihop sin egen soppa. Det anser också 70 procent av de sannfinländare och kristdemokrater som svarat.

Nästa 60 procent av Socialdemokraterna anser att att Centern svikit, alltså att Centern haft för avsikt att peta Rinne. Trots det anser hälften ändå att det är Rinnes förfarande som föranledde avgången.

Över 80 procent av centerpartisterna är av åsikten att Rinne endast har sig själv att skylla.

Vänsterförbundets anhängare tycker att avgången är Centerns fel, en tredjedel beskyller Rinne själv.

Fler än hälften av SFP:arna beskyller Rinne, en tredjedel lutar sig mot Centern.

Färre än hälften av De grönas anhängare som deltagit i undersökningen anser att Rinne föranledde avgången själv, en tredjedel skyller på Centern.

Taloustutkimus intervjuade 1 046 personer per telefon och genom en internetpanel för undersökningen. Undersökningens felmarginal är +/- 3,2 procentenheter.

Artikeln är en översättning bearbetning av Yle Uutisets artikel Kansalta murskatuomio Rinteelle Ylen kyselyssä: yli puolet pitää eron syynä pääministerin omia toimia, neljännes katsoo kepun pettäneen skriven av Terhi Toivonen.

Diskussion om artikeln