Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea: Frågan om nedrustning inte längre på bordet

Från 2019
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un under deras träff vid demarkeringslinjen mellan Nord- och Sydkorea den 30 juni.
Bildtext Förhandlingarna mellan Trump och Kim Jong-un är inte längre på bordet. Bilden är tagen 30.6 då Trump och Kim Jong-un träffades vid demarkeringslinjen mellan Nord- och Sydkorea.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA

Nordkorea är trött på den ''utdragna och omfattande'' dialog som USA fört under förhandlingarna om total kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Frågan är inte längre öppen för förhandling, meddelar Nordkoreas FN-ambassadör Kim Song.

Songs uttalande är ett svar på de sex EU-länder som i onsdags fördömde Nordkoreas avfyrande av 13 projektiler under loppet av ett år. Han anklagar länderna i fråga - Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Polen och Estland - för att agera knähund till USA. Song anser att det bara handlar om ''ännu ett provokationsförsök''.

Enligt Nordkorea har Donald Trumps utdragna förhandlingsstil snarast tjänat en inrikespolitisk agenda. Förhandlingarna pausades temporärt i oktober eftersom Nordkorea ansåg att USA inte tog med sig något till förhandlingsbordet.

Nordkorea har genomfört flera missiltest under de senaste månaderna, vilket enligt experter kan tyda på att de försöker pressa Washington att möta Pyonyangs krav vad beträffar kärnvapen innan utgången av december.

Nordkoreas utrikesministerium har också sagt att det är upp till USA att välja vad de vill ha ''i julklapp'' från norr.

Under lördagskvällen kallade Trump relationen länderna emellan för väldigt bra trots allt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln