Nordkorea drar sig ur kärnvapenförhandlingar efter "viktigt test" - "behövs inte längre långrandiga förhandlingar"
Nordkorea säger sig inte längre behöva förhandla med USA efter att landet har utfört vad det beskriver som ett viktigt test. Kärnvapenförhandlingarna med USA är ett avslutat kapitel, säger landets FN-ambassadör.
Nordkorea verkar nu slutgiltigt överge kärnvapenförhandlingarna med USA, efter vad den statliga tv:n beskriver som ett avgörande test.
Det är oklart vad landet ska ha testat.
Enligt statliga tv:n utfördes testet vid provskjutningsområdet Sohae, som Nordkorea tidigare har använt i sitt missil- och satellitprogram.
Enligt analytiker kan det handla om en ny motor för interkontinentala ballistiska missiler eller raketer för uppskjutning av satelliter.
Nordkorea hade tidigare i veckan upprepat kraven på att USA ska presentera en ny plan för avvecklingen av landets kärnvapenprogram, en plan som innebär omfattande sanktionslättnader.
Om en ny plan inte presenterades skulle Nordkorea välja "en annan väg".
USA får själv välja vad de får i julklapp, sade landets utrikesminister Ring Yong-ho.
Inga fler förhandlingar
Precis före det "avgörande testet" offentliggjordes verkade Nordkorea begrava tanken om fortsatta förhandlingar.
- Det finns inte längre något behov för långrandiga förhandlingar om kärnvapenfrågan med USA, frågan har redan avlägsnats från förhandlingsbordet, sade landets FN-ambassadör Kim Song.
Flera analytiker och experter menar att Nordkoreas uttalanden om att förhandlingarna är över ska tas på allvar.
De är inte bara ett drag i förhandlingsprocessen.
Leif-Eric Easly vid Ewha-universitetet i Seoul säger till France 24 att testet är ett sätt att bevisa allvaret bakom hoten utan att bryta mot FN-resolutioner som förbjuder testskjutningar.
Easly tror att Nordkorea är i färd med att förbereda uppskjutningen av en satellit, istället för nya provskjutningar av interkontinentala missiler.
Landet kan då visa upp framsteg i missilprogrammet på ett mindre aggressivt och provokativt sätt, tror han.
- Sådana tester är ämnade för att både bygga upp militär förmåga och för att samtidigt stärka legitimiteten i hemlandet, sade Easly.
- Det här är det första steget på den så kallade nya vägen, sade Kim Dong-yub vid Kyungnam-universitetet i Seoul till France 24.
Lovande i Singapore, strandade i Hongkong
Nordkoreas test och återgång till en allt aggressivare hållning är ett stort bakslag för Trump-administrationen.
Trump gjorde lyckade förhandlingar med Nordkorea till administrationens viktigaste utrikespolitiska mål.
Trots kritik om en massiv eftergift valde Trump att träffa landets diktator Kim Jong-un i Singapore.
Förhandlingarna beskrevs då som lyckade, trots en del kritik om att Trump hade givit eftergifter utan bindande löften i gengäld från den nordkoreanska sidan.
Nordkorea började ändå efter mötet nedmontera en del anläggningar i kärnvapenprogrammet, bland dem det provskjutningsområde som ska ha använts i testet lördag kväll.
Nästa förhandlingsrunda mellan ledarna slutade ändå i bakslag i Vietnam, kort därefter intog Nordkorea igen en hårdare inställning.
Satellitbilder visade ny aktivitet vid nedlagda anläggningar.
Nordkorea har under årets andra halva också fortsatt att testskjuta kortdistansmissiler, något landet upphörde med efter Singapore-mötet.
Framstegen dragits tillbaka
Kim har också nyligen återupptagit sina förolämpningar mot Trump.
De två ledarna utbytte tätt glåpord före förhandlingarna i Singapore offentliggjordes.
Efter Trumps kommentarer förra veckan om att militära medel inte var uteslutna om Nordkorea betedde sig aggressivt tog Kim till ett av sina gamla uttalanden som svar.
- Det här måste nog diagnostiseras som ett återfall till senilitet hos en senil person, skrev Kim.
Han hänvisade till att han hade kallat Trump en "dotard", en senil person.
Experter är nu eniga om att den förbättring i relationerna och de framsteg som gjordes i Singapore helt har fallit samman.
- De steg Nordkorea vidtog efter mötet i Singapore var alla sådan som kunde dras tillbaka och de drogs också sen tillbaka, säger Viping Narang vid MIT i USA.
- Nordkorea återupptar de delar av kärnvapenprogrammet som tillfälligt lades ner, säger Narang.
Källor: Reuters, AP, AFP, France 24, BBC