Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringssonderaren Rinne hoppas på en snabb process där riksdagen röstar om statsminister på tisdag

Från 2019
Uppdaterad 08.12.2019 16:00.
Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) under en presskonferens i riksdagen med  Antti Lindtman som är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp.
Bildtext Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) under en presskonferens i riksdagen med Antti Lindtman som är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) är nöjd med de förhandlingar han förde med företrädare för riksdagsgrupperna på söndagen.

Diskussionen handlade om regeringsprogrammet, sade Rinne under en pressträff i riksdagen på söndagen. Rinne var nöjd över att också oppositionspartierna deltog i diskussionen.

Rinne sade att han räknar med snabba regeringsförhandlingar med de partier som satt i hans regering. Förhandlingarna inleddes klockan 15 på söndag och avslutades cirka tio minuter senare.

De fem partier som deltog i mötet, Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet godkänner enhälligt Rinnes förslag om att regeringssamarbetet fortsätter i enlighet med det gamla regeringsprogrammet och i enlighet med redan fattade beslut utan några förändringar.

De fem partierna vill ytterligare öka förtroendet och dialogen både sinsemellan och inom det finländska samhället i allmänhet, meddelar partierna i ett skriftligt inlägg.

I kväll utser Socialdemokraterna sin statsministerkandidat och partiets övriga ministrar. Rinne räknar med att riksdagen kommer att kunna rösta om den nya statsministern på tisdag.

Sin egen politiska framtid ville Rinne inte sia om under presskonferensen.

De övriga regeringspartierna har uppgett att deras ministrar får sitta kvar i regeringen och att inga ministrar byts ut.

Artikeln uppdaterades 15.45 och 16.00 med att regeringsförhandlingarna avslutats och med att partierna är enhälliga samt att de vill öka förtroendet och dialogen.

Diskussion om artikeln