Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Porrdebatt, extrema dieter och datorsystem som kan identifiera hjärnblödningar

Från 2019
Tallrik med grönsaker och ris.
Bildtext Allt fler väljer att lämna bort köttet och äta växtbaserad kost som till exempel vegankost.
Bild: AOP

Här kommer fem lästips för söndagen.

I Åboland ska man börja integrera invandrare på svenska från och med nästa vår. De nyanlända har också förr haft möjlighet att välja integration på svenska, men då kurser på svenska saknats, har det inte varit möjligt att genomföra i praktiken.

Nita upplever att hennes psykiska problem inte beaktades då hon inledde en könskorrigeringsprocess från kvinna till man. Efter bara några år som man ångrade hon sig och lever nu som kvinna igen. I Finland har man inlett en utredning för att få veta hur många liknande fall det finns.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) håller på att lära upp ett datorsystem att lägga märke till vissa farliga hjärnblödningar. Tekniken kan komma att börja användas i sjukvården nästa år men fungerar redan nu utmärkt, säger HUS.

Porrfritt, porrfilter, porrmyter, porrberoende. Ser man på den allmänna debatten om porrens ökade tillgänglighet i allmänhet och bland unga i synnerhet, ser den väldigt olika ut i Finland och Sverige. I Sverige går debatten het medan den knappt kommit igång här i Finland.

Hälsotrender kommer och går. Vissa har längre livslängd än andra.
Under 2010-talet har vi gått från extrema dieter till att fokusera mera på helheten. Vi tar inte bara hälsoaspekten i beaktande utan också miljön.

Ha en fin fortsättning på söndagskvällen!

Diskussion om artikeln