Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP föreslår ändringar bland de egna ministerposterna: Sirpa Paatero får ny ministerpost – Antti Rinne ingår inte i regeringen

Från 2019
Uppdaterad 08.12.2019 21:55.
SDP:s Sanna Marin. Hon står framför ett lakan med texten SDP.
Bildtext Sanna Marin valdes till SDP:s nya statsministerkandidat.
Bild: Lehtikuva

SDP:s partifullmäktige väljer att göra en del ändringar bland partiets ministerposter. Antti Rinne föreslås bli riksdagens vice talman.

Posten som kommun- och ägarstyrningsminister delas upp, Sirpa Paatero, som avgick efter en turbulent höst i och med poststrejken, blir kommunminister och Tytti Tuppurainen, som sitter på posten som Europaminister, tar över ansvaret för statens ägarstyrning.

Sirpa Paatero (SDP) med skumpaglas och blommor i handen.
Bildtext Sirpa Paatero föreslås bli kommunminister.
Bild: Lehtikuva
Tytti Tuppurainen (SDP).
Bildtext Tytti Tuppurainen föreslås bli Europa- och ägarstyrningsminister.
Bild: Lehtikuva

Timo Harakka, tidigare arbetsminister, blir kommunikationsminister. Tuula Haatainen blir arbetsminister. Haatainen har tidigare fungerat som vice talman i riksdagen.

Timo Harakka (SDP).
Bildtext Timo Harakka föreslås bli kommunikationsminister i den nya regeringen.
Bild: Lehtikuva
Tuula Haatainen (SDP).
Bildtext Tuula Haatainen föreslås bli arbetsminister.
Bild: Lehtikuva

Ville Skinnari fortsätter på posten som utvecklings- och utrikeshandelsminister och Krista Kiuru fortsätter arbetet som familje- och omsorgsminister.

Ville Skinnari (SDP) ler mot kameran med blommor i händerna.
Bildtext Ville Skinnari fortsätter som utvecklings- och utrikeshandelsminister.
Bild: Lehtikuva
Krista Kiuru (SDP).
Bildtext Krista Kiuru fortsätter på posten som familje- och omsorgsminister.
Bild: Lehtikuva

Partiledningen har aldrig misstrott Paatero

Ägarstyrningen måste styrkas, har bland annat SDP låtit höra. Beslutet om att spjälka upp kommun- och ägarstyrningsministerposten har, enligt Marin, att göra med att posten som Europaminister blir betydligt lättare nu i och med att Finlands EU-ordförandeskap löper ut. Marin är övertygad om att Tuppurainen ska klara de nya uppgifterna galant.

Sirpa Paatero gör alltså comeback i regeringen, nu som kommunminister. Enligt Marin har partistyret aldrig misstrott Paatero.

Rinne ställer inte upp för nyval

Centern meddelade strax efter valet av Marin till statsminister att de är redo för regeringssamarbete. Katri Kulmuni, ordförande för Centern säger i en intervju med Yle att hon hoppas på att den nya regeringen ska börja om från rent bord. Det förutsätter att Antti Rinne inte ingår i den nya regeringen.

Målet är att den nya regeringen ska utnämnas på tisdag. Alla de fem partier som ingick i den förra regeringen har förbundit sig att följa dess regeringsprogram.

I en intervju med Yle lät Rinne förstå att han inte kommer ställa upp för nyval till partiordförandeposten i sommar. Han säger att han står bakom Sanna Marin och stöder henne i kampen om ordförandeklubban.

Diskussion om artikeln