Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Cissi Wallin döms för grovt förtal mot Fredrik Virtanen - får villkorlig dom och dagsböter

Från 2019
Uppdaterad 09.12.2019 16:30.
Ett tvådelat fotomontage, till vänster står Cissi Wallin, en ung kvinna med rött hår och vit pälsjacka mot en vit bakgrund. Till höger står Fredrik Virtanen, en medelålders man med glasögon och blå skjorta framför en röd vägg.
Bildtext Till vänster Cissi Wallin och till höger Fredrik Virtanen.
Bild: EPA/All Over Press

Cissi Wallin döms för grovt förtal för Instagraminlägg där hon skrev att Fredrik Virtanen våldtagit henne.

Medieprofilen Cecilia Wallin Blomberg döms till villkorlig dom, hundra dagsböter om 50 kronor och skadestånd på 90 000 kronor, för förtal mot journalisten Fredrik Virtanen.

Enligt domen från Stockholms tingsrätt har Wallin genom att peka ut Virtanen som våldtäktsman i inlägg på sociala medier utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende: "Brottet bör bedömas som grovt eftersom inläggen avsett mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning samt lett till stor skada i både Fredrik Virtanens privata liv och yrkesverksamhet", lyder domen.

Cissi Wallins advokat Percy Bratt uppger för Aftonbladet att domen ska överklagas. Wallin och Bratt anser att domen kan underminera hela metoo-rörelsen.

– Det är principiellt viktiga frågor som vi tycker gå till prövning i högre instans, säger Percy Bratt till Aftonbladet.

Fredrik Virtanen skriver i sin blogg att han är glad över domslutet och möjligheten att kanske gå vidare efter de värsta två åren i sitt och sin familjs liv. Han skriver också att han tycker medierna som publicerade uppgifter om honom hösten 2017 borde be om ursäkt och att Aftonbladet borde återanställa honom.

Domen gäller inlägg i oktober 2017 till augusti 2018

Det var hösten 2017 när metoo-rörelsen strax skulle bli som starkast i Sverige som Wallin först publicerade inläggen på sitt Instagramkonto. Inläggen där Virtanen namngavs som våldtäktsman fick stor spridning i både sociala medier och traditionella medier.

Cissi Wallin polisanmälde Virtanen år 2011, för en våldtäkt som ska ha ägt rum fem år tidigare, 2006. Förundersökningen lades ner i brist på bevis, brottet kunde inte styrkas.

Fredrik Virtanen nekade till brott och anmälde snart Wallin för grovt förtal. Förundersökningen inleddes i januari 2018.

Både Cissi Wallin och Fredrik Virtanen är kända medieprofiler i Sverige, Wallin som kolumnist och programledare, Virtanen som numera avsatt nöjes- och ledarskribent hos Aftonbladet.

Wallin under rättegången: "Jag står fast vid att det jag sagt är sant"

Huvudförhandlingarna i fallet hölls i Stockholms tingsrätt i slutet av november. Under rättegången förhördes både Wallin och Virtanen. Wallin och hennes försvarsadvokat stod fast vid att syftet med Instagrampubliceringen varit att varna andra om Virtanen och berätta om hans maktmissbruk.

– Jag står fast vid att det jag sagt är sant, mitt stora och enda syfte har varit att berätta sanningen, sa Cissi Wallin under förhöret.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på villkorlig dom och böter. Virtanen krävde över 250 000 kronor i ersättning för kränkning samt sveda och värk.

Suneson hänvisade under rättegången till att det framför allt är den stora spridning som Wallins inlägg fick som motiverar åtalet grovt förtal. Han tog bland annat upp att inläggen delades av profiler med stora mängder följare, som Camilla Läckberg och Mia Skäringer.

Men enligt Cissi Wallins advokat Percy Bratt var just spridningen hela poängen med inlägget: i ljuset av metoo-rörelsen fanns ett helt annat allmänintresse, och enligt Pratt blev Wallins inlägg om Virtanen ett startskott för metoo i Sverige.

Försvaret såg också att Virtanen, som ledarskribent på Nordens största tidning, har haft en tillräckligt stor maktställning för att motivera namngivning. Enligt åklagaren var Wallins syfte att varna andra för Virtanen däremot inte försvarligt, eftersom anklagelserna låg långt tillbaka i tiden och Virtanen inte var någon makthavare utan en nöjesjournalist.

Virtanen blev av med alla uppdrag hos Aftonbladet

Under rättegången vittnade Virtanen om hoten han fick efter Wallins publicering. Han har också skrivit om metoo-rörelsen i sin bok Utan nåd.

Efter Wallins inlägg hösten 2017 var kritiken mot Virtanen i svenska medier stark. Fler kvinnors anklagelser om hans sexuella övergrepp togs upp. Aftonbladet gjorde en intern utredning om honom och han förlorade alla uppdrag på tidningen.

Mediepubliceringarna om Virtanen granskades senare av SVT:s Uppdrag granskning. Svenska Dagbladet och Expressen fälldes senare i opinionsnämnden för sina publiceringar.

Uppdrag granskning fälldes i sin tur i Granskningsnämnden för att programmet stred mot bestämmelsen om respekt för privatliv.

Åtalet mot Cissi Wallin har lett till att också hon blivit av med arbetsuppdrag. Redaktioner avbröt samarbete med henne med hänvisning till brottsmisstankarna.

Artikeln uppdaterad 15.30 med mera information om domen.

Diskussion om artikeln