Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Var inte så säker på att det lugnar sig för regeringen

Från 2019
Uppdaterad 09.12.2019 15:45.
Sanna marin och Katri Kulmuni i A-studio.
Bildtext Sanna Marin (SDP) blir snart ny statsminister.
Bild: Lehtikuva/Yle

De senaste veckorna har varit de mest turbulenta i politiken på länge. Nu då den nya regeringen småningom börjar ta form tror kanske en del att det lugnar ner sig. Jag skulle inte vara så säker på den saken, skriver Svenska Yles politiska reporter AG Karlsson.

Socialdemokraten Sanna Marin tar över som ny statsminister efter Antti Rinne. Också andra ändringar i ministerkåren sker. Centerns partiordförande Katri Kulmuni blir logiskt nog finansminister.

Marin och Kulmuni innehar därmed de viktigaste posterna i regeringen. Det är kring dem som mycket kommer att kretsa, också utmaningarna.

Och utmaningarna är många. Socialdemokraterna och Centern är inne i sin största svacka någonsin. Centern fick ett stöd på 10,6 och SDP 13,2 procent i Yles senaste partimätning.

Ekonomin är i något av ett stillestånd och de tiotusentals nya arbetsplatserna som ska balansera statsekonomin är oskapta. En turbulent vår väntar på arbetsmarknaden.

Centern måste hitta på något för att få upp populariteten

Socialdemokraternas Sanna Marin är redig och uttrycker sig bättre i massmedia än föregångaren Antti Rinne. Regeringens politik innehåller element som partifolket stöder rent ideologiskt.

Centern och Katri Kulmuni borde illa kvickt hitta på något som övertygar Centerns presumtiva väljare, som inte lär finnas bland de liberala storstadsungdomarna. Det är inte sagt att det räcker med ett byte på statsministerposten och ombytta ministerroller.

Utgångsläget gör att det finns grogrund för konflikter i regeringen, där det ofta handlar om Centern mot de andra. Klimatpolitiken, energipolitiken, landsbygdspolitiken, invandringspolitiken, näringspolitiken. Listan kan göras lång.

Hur väl regeringen lyckats nollställa läget efter den senaste krisen är också oklart. I skrivande stund är det oklart hur det går med De grönas Pekka Haavistos fortsättning som minister, men Sirpa Paateros återkomst höjer en del ögonbryn.

Samtidigt sitter Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho förnöjt och kasserar in på i princip allt missnöje som finns i samhället. Centern pikas regelbundet, vilket irriterar centerpartisterna.

I slutändan hänger allt på personerna själva

Det har varit tal om de ledande politikernas ålder och erfarenhet på sistone. Ingen kan undgå att notera att vi är inne i ett generationsskifte i politiken i Finland, men i övrigt känns diskussionen inte särdeles meningsfull.

Alltid då en ny statsminister eller annan viktig person utses är den personen ett ospelat kort i just den rollen.

I slutändan hänger allt på personerna själva, hur bra de fungerar i sin roll. En del är naturliga ledare, andra inte.

Väljarna ger sin dom i nästa val. Det gäller både innehållet i politiken och personerna som suttit vid makten.

Diskussion om artikeln