Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Långt över 200 Yle-medarbetare har redan varit på kaffe: ”Kanske vi som journalister och media borde vara ännu mer öppna med vår praxis”

Från 2019
Yleläiset kahvivieraana Gardberg centerissä Raaseporissa.
Bildtext Yle Västnyland på besök i Gardberg center i Raseborg.

Långt över 200 Yle-medarbetare har hittills besökt olika platser runtom i Finland. Under varje resa har vi fått viktiga insikter om Yle, vårt innehåll och om public service i allmänhet. Tack för responsen!

Under den första omgången av kaffestunderna deltog redaktörerna för våra finsk- och svenskspråkiga nyheter, aktualitets- och sportprogram. I höst deltar även Yle-medarbetare som arbetar med bl.a. faktaprogram, kultur, barnprogram, drama eller Yles digitala tjänster som Arenan.

Vi har lyssnat på tankar om Yle både vid en tsasouna och i området där lejonet i Ruokolax rörde sig. Över en kopp kaffe har man talat om mediekonsumtion, Yle, människor, samhället, ja allt mellan himmel och jord.

Familjen som jag träffade frågade om journalistens vardag, om hur vi gör journalistiska val och hur en artikel förädlas från en idé till något konkret. Kanske vi som journalister och media borde vara ännu mer öppna med vår praxis. På detta sätt säkerställs journalismens transparens allra bäst.

― nyhetsredaktören Eelis Bjurström

Hundratals olika värdar och värdinnor har kokat kaffe till oss. Internt på Yle hörs det bara trevliga kommentarer och lovord om besöken. Det har varit en oförglömlig erfarenhet att delta i dessa evenemang.

“Intressant var att inse att varje enskild person har sitt alldeles egna privata mediebeteende. En lyssnar aldrig på radio på morgonen medan en annan alltid gör det. En tredje tittar väldigt sällan på TV men läser däremot allt som publiceras på Yles webb. En fjärde lyssnar på poddar under en promenad med hunden. Man inser att vi alla är väldigt olika”, säger Patrik Rosström, regionchef vid Yle Västnyland.

I april bad vi finländare att bjuda in Yle-medarbetare på en kopp kaffe. Sammanlagt fick vi 711 inbjudningar. Syftet med Kaffe med Yle-projektet är att få veta mera och öka vår förståelse om hur vi kan betjäna finländare bättre. För tillfället fortsätter kaffestunderna till mitten av december.