Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är cannabis farligt eller inte? Förbudet bygger delvis på lögner, men riskerna är inte heller att leka med

Från 2019
En thailändare röker marihuana i bangkok.
Bildtext Är det farligt att röka marijuana? Eller är riskerna mindre än fördelarna? Det funderar podcasten X3M Lägsta domstolen på i sitt första avsnitt.
Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Regeringen har ingen lust att legalisera cannabis de kommande åren, meddelade den dåvarande statsministern strax efter att ett medborgarinitiativ om saken ramlade in i riksdagen för en dryg månad sedan. Men när kommer Finland att på allvar diskutera cannabis?

Kommer du ihåg cannabisdebatten? Om svaret är nej beror det säkert på poststrejken och regeringskrisen, för en debatt fanns i slutet av oktober. Nu startar vi den igen!

Det första avsnittet av Yles nyaste podcast, X3M Lägsta domstolen, tar itu med marijuanan. Finland har en av världens hårdaste lagstiftningar kring marijuana och andra cannabisprodukter, men finns det kanske en orsak?

X3M LÄGSTA DOMSTOLEN

En pärmbild för podden Lägsta domstolen med Max Rantakangas, Simon Karlsson och Axel Brink.
Bildtext Max, Simon och Axel är Lägsta domstolen
Bild: Erik Åhman & Max Rantakangas

I USA är trenden att cannabis blir fullständigt lagligt i allt fler delstater. Länder som Portugal och Uruguay har avkriminaliserat alla – du läste rätt, ALLA – droger. I Sydeuropa bryr polisen sig i regel inte om marijuana. Och i Nederländerna har huvudstaden Amsterdam blivit en synonym till att röka gräs.

Men i Finland lär det alltså i nuläget inte ens diskuteras att innehav inte skulle bestraffas – även om Vänsterförbundets hälsovårdsminister stöder avkriminaliseringen. Varför det?

Enligt Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas överinspektör finns det inte tillräckligt med bevis för att cannabisprodukter skulle kunna säljas i apoteken. Ex-statsministern Antti Rinne var inne på samma linje i riksdagen i början av november:

- I drogpolitiken är det viktigt att basera beslutsfattandet på ständigt växande ny information.

Och det är det som är problemet med cannabis: det finns inte tillräckligt med forskning. Det starkaste vi har just nu är missbrukarhistorier. Ingen förnekar att marijuana kan leda till destruktivt missbruk, men så är också fallet med alkohol och flera apoteksläkemedel.

Det finns också tecken på att en laglig, men reglerad, marknad för cannabis är bra för samhället. Laglig cannabis kan leda bland annat till färre marginaliserade missbrukare och självreglerande, stabila konsumenter. Missbruk och överdoser av olika droger minskar också om användandet avkriminaliseras.

Eller så kan det i och för sig gå som i Kanada, där den svarta marknaden till och med fått ett uppsving efter en legalisering.

Igen: det finns helt enkelt inte tillräckligt med data. Igen samma fråga som ovan – varför det?

Nixons drogkrig och lögner så det ruttnar

Cannabis har använts som en drog i tusentals år. I åtminstone hundratals av de åren har olika försök gjorts för att förbjuda dess användning. De moderna förbuden härstammar från kriget mot opium och kokain, som kulminerade 1925 i en resolution där Nationernas Förbund mest ville förbjuda opiumet men där cannabis slank med.

Marijuana

1937 kriminaliserades marijuana i USA. En orsak var en enda man och hans desperata försök att behålla jobbet.

Harry J. Anslinger var chef för den amerikanska drogmyndigheten FBN då alkoholen blev laglig igen 1933. Samma år sade Anslinger i en intervju att rapporter om att marijuana gör folk galna och våldsamma är “en absurd villfarelse”. Ett år senare, 1934, vände Anslinger sin kappa rejält: FBN behövde en ny fiende efter alkoholen. Marijuana, löd svaret.

Plötsligt menade Anslinger att marijuana är farligt, med en rasistisk bonus: de farliga mexikanerna röker gräs och då förstår du väl hur farligt det är?

Tre år senare var cannabis olagligt i USA, vilket påverkade allt fler länder att hoppa på tåget. Men det riktiga slaget mot stackars Mary Jane kom 37 år senare.

Vi kunde arrestera deras ledare, göra räder i deras hem, upplösa deras möten och förtala dem varje kväll på nyheterna. Visste vi att vi ljög om drogerna? Så klart visste vi.

Sextiotalet präglades av hippierörelsen, som president Richard Nixon hatade. De var emot Vietnamkriget, etablissemanget och gjorde ingen nytta i Nixons ögon. Och de gillade marijuana.

En grupp forskare föreslog för Vita huset att förbudet mot cannabis är dumt och borde avskaffas för att öppna upp för mer forskning. Nixon sade nej, gjorde precis tvärtom och slängde dessutom in en rasistisk bonus (ser vi ett mönster?) – plötsligt gick regeringen till attack mot cannabis och crack, för att komma åt Nixons två stora fiender, hippierörelsen och afroamerikanska rättskämpar.

- Vi kunde arrestera deras ledare, göra räder i deras hem, upplösa deras möten och förtala dem varje kväll på nyheterna. Visste vi att vi ljög om drogerna? Så klart visste vi, berättade Nixons rådgivare John Erlichman för för författaren Dan Baum redan på nittiotalet.

Men marijuana är ännu olagligt på många håll i världen, delvis på grund av USA:s enorma inflytande på hela världen.

Säger Svenska Yle att marijuana borde vara lagligt?

Nej. Inte ens skribenten säger det. Det här var en förklaring till varför speciellt västvärlden ser så negativt på cannabis. Men det finns också konkreta bevis på att ett förbud kan ha varit en bra idé.

Tusentals finländares liv har påverkats negativt av cannabis. En tiondel blir beroende. Det finns mycket som tyder på att stark cannabis ger upphov till psykoser och spelar en roll i att aktivera schizofreni. Dessutom finns forskning som tyder på att tonåringar bokstavligen kan bli dummare av marijuana. Och marijuanan på marknaden blir allt starkare, driven av konsumenter med hög tolerans.

Cannabis odling.
Bildtext Cannabisodlingar blir allt lagligare och allt vanligare.

Samtidigt tyder mycket på att cannabis kan hjälpa mot kronisk smärta, inklusive cancerpatienter i kemoterapi och med MS. Cannabis har visat prov på att kunna lugna minnessjuka och personer på autismspektret. Ännu fler positiva effekter har dykt upp i diverse studier, men de är alla relativt små.

Regeringen kanske har rätt i att mer forskning behövs. Men frågan kanske mest handlar om attityder: Hur många finländare är egentligen redo för laglig marijuana? Hur många är redo för medicinsk marijuana? Det vet vi antagligen inte före frågan blir en riktig valfråga.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd (THL), brittiska National Health Service, National Institutes of Health i USA, The Guardian, CNN, CBC, Business Insider, QZ, Huffington Post, Helsingin Sanomat, Wikipedia

Lyssna på Lägsta domstolen, du hittar den på Arenan och andra ställen där poddar finns!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln