1 000 strejkar i Karleby: "Lönen är den samma som för tio år sedan"
På Storindustriområdet i Karleby kom bara varannan arbetstagare på jobb på måndagen. Omkring 1 000 av 2 200 anställda på området strejkar och fabrikerna kör på sparlåga.
- Den här strejken är berättigad. Det är dags att vi slipper jobba 24 timmar utan lön och vi vill se en vettig löneförhöjning - en halv procent räcker inte för oss, säger Petri Partanen som är huvudförtroendeman på Boliden Kokkola där 350 arbetstagare strejkar.
Det var konkurrenskraftavtalet som gjorde att arbetstiden ökade med 24 timmar. Men Partanen kritiserar också förslag från arbetsgivarhåll som handlar om att sänka lönen under sjukdagar, begränsning av strejkrätten och att ta bort röda dagar som infaller på vardagar.
- Det är mot det vi kämpar, säger Partanen.
Tre dagars strejk ger förluster i export
Yle Österbotten har försökt få intervjuer med fabriksledningen vid arbetsgivarna Boliden, Tetra Chemicals och det som tidigare var Freeport Cobalt, numera Umicorn, men ingen vill ställa upp.
Att produktionen står stilla innebär samtidigt att exporten minskar. Men enligt Partanen kan man senare jobba in eventuella förluster.
- Visst förlorar företagen en del och exporten minskar. Men ofta överdriver arbetsgivarna skadorna. Vanligen klarar man att jämna ut det genom övertidsarbete senare, säger Partanen.
"Sluta komma med förslag som försämrar"
Partanen hoppas att strejken som tar slut på onsdag räcker. Men han poängterar samtidigt att arbetstagarna är eniga bakom kraven.
- Hoppas att man efter de här tre dagarna hittar en vettig lösning och inte fortsätter att komma med förslag som försämrar för oss.
Löneförhöjningarna har de senaste 5-6 åren varit minimala, enligt Partanen.
- De senaste tio åren har anställda kommit och frågat mig varför lönen är densamma som för tio år sedan. Det beror på det som jag sa, vi gör 24 timmars jobb utan lön och vi har fått minimala löneförhöjningar som knappt kompenserat för inflationen.