Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekka Haavisto har diskuterat konflikterna på Utrikesministeriet i dag - alla tjänstemän anser inte att det är en hemsk arbetsplats

Från 2019
Pekka Haavisto står med armarna i kors.
Bildtext Pekka Haavisto grillades av journalister den 3 december, efter att han förklarat sig i riksdagens utrikesutskott.
Bild: Lehtikuva

Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) har diskuterat den inflammerade arbetsmiljön på ministeriet med en del av personalen i dag. Samtidigt uppger andra tjänstemän för Svenska Yle att de inte alls upplever att Utrikesministeriet skulle vara en hemsk arbetsplats.

Den senaste veckan har utrikesminister Pekka Haavisto anklagats för att ha åsidosatt den konsulära chefen Pasi Tuominen. Tuominen och Haavisto har haft olika åsikter om hur Utrikesministeriet ska sköta frågan om finländarna som befinner sig i flyktinglägret al-Hol.

Haavisto bad senare om ursäkt och har sagt att Tuominen kan fortsätta med sina uppgifter.

Utrikesministeriet byggnad på Skatudden i Helsingfors
Bildtext På Utrikesministeriet i Helsingfors jobbar ungefär 800 personer.
Bild: Jyrki Valkama / Yle

Tuominen har för sin del i en intervju för Helsingin Sanomat beskyllt Haavisto för att leda ministeriet med rädsla. Juha Parikka, ordförande för utrikesförvaltningens fackliga intresseorganisation UHVY, har krävt en förklaring till fallet Tuominen.

Parikka frågar i ett öppet brev hur ministern ensam kan fatta beslut om att ändra ministeriets arbetsordning och flytta uppgifter från en enhetschef till en annan tjänsteman.

Parikka skriver också att den senaste veckans händelser visar på ytterst dåligt ledarskap i en krissituation och att personalen har många bekymmer och frågor.

“Endast handlingar har betydelse”

I dag har Pekka Haavisto diskuterat situationen på Utrikesministeriet tillsammans med tjänstemannaledningen och en del av personalen.

- Det känns som om de tar saken på allvar, men endast handlingar har betydelse, skriver Parikka i ett sms till Svenska Yle.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen.
Bildtext Konsulära chefen Pasi Tuominen har fått löfte om att få fortsätta med sina arbetsuppgifter. Uppgifterna om gällde al-Hol flyttades över till en annan tjänsteman.
Bild: Lehtikuva

Samtidigt visar en rundringning till flera tjänstemän på Utrikesministeriet att alla inte upplever att Utrikesministeriet är en hemsk arbetsplats.

Personalen på en av ministeriets avdelningar har också haft ett gemensamt möte i dag, där flera gav uttryck för att de är besvikna på tjänstemannaledningen som inte har lyckats med sin kriskommunikation, varken inom ministeriet eller utåt.

De känner inte igen sig i bilden av Utrikesministeriet som en konfliktfylld arbetsplats.

Personalen lika nöjd på Utrikesministeriet som på andra ministerier

En tjänsteman säger att den senaste veckans händelser naturligtvis har väckt frågor och diskussion på den aktuella avdelningen, men att det inte är något som speglar hela ministeriet.

På Utrikesministeriet finns ungefär femton avdelningar och avdelningarna är indelade i mindre enheter.

De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo, har i diskussionen hänvisat till att det sedan tidigare är känt att det finns många konflikter på Utrikesministeriet. Konsultföretaget Ramboll har till exempel gjort en utredning om trakasserier på ministeriet.

Samtidigt nämner ändå två av tjänstemännen Svenska Yle talat med att Utrikesministeriet har klarat sig lika bra som de andra ministerierna i enkäten VM Baro, som mäter personalens arbetstillfredsställelse.

På Utrikesministeriet i Helsingfors jobbar ungefär 800 personer. Om man dessutom räknar med all personal på ambassaderna runt om i världen så är ungefär 2300 personer anställda av Utrikesministeriet.

Diskussion om artikeln