Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministern och utrikesministeriet utreds av justitiekanslern med anledning av finländarna i flyktinglägret al-Hol

Från 2019
Tuomas Pöysti
Bildtext Klagomål om att allt inte har gått lagenligt till har lämnats in, enligt justitiekansler Tuomas Pyösti.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Justitiekanslern ska starta en utredning gällande frågan om finländare som sitter kvar i flyktinglägret al-Hol i Syrien. Utredningen har överförts från polisen till justitiekanslern.

Justitiekanslern ska utreda tre olika helheter; interna händelser inom utrikesministeriet, eventuellt överförande av konsulchefen Pasi Tuominen till andra uppgifter och lagligheten i att flytta över finländare från al-Hol.

Justitiekansler Tuomas Pöysti säger till Yle att det i offentligheten har förts fram starka påståenden och också lämnats in klagomål om att allt inte har gått lagenligt till.

Polisen har mottagit åtminstone en brottsanmälan som berör utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna). Justitiekanslern tar även över utredningen av den, eftersom polisen inte har behörighet att utreda frågor som gäller ministrar.

Justitiekanslern övervakar lagligheten i regeringens och ministeriernas samt republikens presidents ämbetsåtgärder.

Haavisto förnekar påtryckning av tjänsteman

Haavisto har kritiserats för att ha försökt pressa en tjänsteman vid ministeriet att fatta beslut om att hämta hem barn till IS-krigare från al-Hol lägret i Syrien.

I en presskonferens förra veckan sade Haavisto att justitiekanslern den 10 oktober hade gett klara direktiv om att barn med anknytning till Finland borde fås bort från lägret al-Hol.

Haavisto förnekar att han har idkat någon påtrycking på tjänstemannen.

Diskussion om artikeln