Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En hög med tidningar. Fokus på bilden är på ena hörnet av högen.

Nyheterna som intresserade Svenskfinland – Svenska Yles 10 mest lästa artiklar år 2019

Modeinfluencer, studenter och test intresserade publiken på svenska.yle.fi år 2019. Vi har listat topp 10 bland de mest lästa artiklarna.

Från 2019
Uppdaterad 23.12.2019 11:01.

Vi har valt att i första hand lista de artiklar som har lästs mest i antal timmar eftersom det kan ses som ett mått på verkligt intresse, engagemang.

I slutet av artikeln har vi sedan också listat de artiklar som har fått flest läsare, alltså antal klick.

Statistiken gäller år 2019 fram till och med torsdagen den 19.12.

Topp 10 i antalet lästimmar år 2019

10. Politikern Maarit Feldt-Ranta: Det här är mitt sista framträdande i offentligheten

SDP-politikern Maarit Feldt-Ranta sommarpratade i Yle Vega i början av juli. I sommarpratet tog hon med tacksamhet farväl av sitt liv i skuggan av obotlig cancer. I anslutning till programmet publicerades denna artikel.

Feldt-Rantas sommarprat hör du här:

Maarit Feldt-Ranta

Programmet är inte längre tillgängligt

9. Finland stängde dörrarna redan 1938 - Familjen Kollman hörde till de judar Finland utvisade

Berättelsen om pappa Georg, mamma Janka och 1-åriga Franz Olof Kollman, som Finlands statspolis skickade i väg till Auschwitz i november 1942, engagerade många läsare.

Artikeln publicerades i april 2019 och i anslutning till artikeln finns också poddar som handlar om familjen och utvisningen av judar från Finland.

8. "Det är tungt att titta dit upp och veta att fyra unga personer ligger där" - lavinexperten Aadne Olsrud bor under Blåbærsfjellet och hade en nyckelroll i sökoperationen

Den andra januari inträffade en allvarlig olycka i Blåbærsfjellet i Tamokdalen i Troms i Nordnorge. Tre finländska manliga skidåkare och en svensk kvinna dör i ett snödskred.

7. Här är studenterna våren 2019 - vi gratulerar

Till de årliga favoriterna hör listan på studenter. Eftersom studenterna på våren är flera än på hösten är det naturligt att just vårens studenter får den längre lästiden.

6. Svår arbetsplatskonflikt i Solf skakar Borgå stift – biskop Björn Vikström: "Ett misslyckande också för vår del"

Den dåvarande biskopen i Borgå stift, Björn Vikström, uttalade sig i januari om en flera år gammal arbetsplatskonflikt inom Solf församling.

Vikström medgav att kyrkan har misslyckats att hantera konflikten där flera anställda har bett om hjälp flera gånger för att få slut på problemen.

5. Osynliga Ninni är med sina 270 000 följare Finlands största modeinfluencer – till vardags serverar hon vårrullar åt hungriga Jakobstadsbor

Berättelsen om 22-åriga Ninni Nguyen, som lever ett dubbelliv av rang, engagerade Svenska Yles webbpublik.

4. 45 år senare talar kaptenen ut: Sanningen om sexflotten

Sex säljer, brukar det heta. Om det är därför artikeln om en ökänd och hårresande expedition på en sjöoduglig flotte över Atlanten lockade så många lästimmar vet vi ju förstås inte, men engagerade läsare gjorde artikeln minsann.

3. Först när Mats var död förstod föräldrarna värdet av hans gaming

På tredje plats kommer en artikel som faktiskt inte är Svenska Yles. Det är en artikel som ursprungligen skrevs i januari på nrk.no och som sedan kom ut i svensk översättning på SVT och Yle.

Föräldrarna Robert och Trude miste sin son, Mats, när han bara var 25 år gammal. De trodde han var ensam, men när han dog fick de veta att en stor mängd människor runt om i Europa hade berörts av Mats och sörjde honom.

2. Sara tog sin bebis till bioresonans - fick råd som kunde ha varit livsfarliga för barnet

Yles granskande program Spotlight och MOT synade bioresonans med hjälp av testpersoner. “Du har maskar i livmodern, och lungklamydia", sa en bioresonansterapeut och påstod att hon kunde bota sjukdomen med sin apparat. Terapeuterna missade många riktiga sjukdomar.

Enligt finsk lag får enbart läkare göra diagnoser och besluta om vård.

1. Hur bra känner du till Europas karta? Testa din kunskap!

Artikeln som fångade publiken flest timmar i fjol var faktiskt ett test. Temat var europeisk geografi och går ut på att man med hjälp av kartbilder ska pricka rätt land.

Artiklar med flest klick på Svenska Yle år 2019

10. Backhopparlegenden Matti Nykänen är död

Den 4 februari berättade vi att den fyrfaldiga OS-medaljören Matti Nykänen hade dött. Nykänen var bara 55 år gammal när dog oväntat i ett sjukdomsanfall.

9. Politikern Maarit Feldt-Ranta: Det här är mitt sista framträdande i offentligheten

Också på den här listan hittar vi artikeln om Maarit Feldt-Rantas sommarprat i Yle Vega.

8. Både regeringen och vårdreformen faller - Sipilä: "Det här är en enorm besvikelse för mig" - vi rapporterar direkt

År 2019 går i historien som året då regeringar föll. På våren föll Sipiläs regering strax innan riksdagsvalet. På hösten föll i sin tur Rinnes regering efter bara sex månader.

7. Alla röster räknade – en majoritet emot fusion i Korsholm

I Österbotten har kommunfusionsdebatterna gått heta under 2019.

På våren gav invånarna i Korsholm i en folkomröstning kalla handen till en fusion med Vasa.

6. Bara oljan förorenar mer än våra kläder – Forskare: Använd dina kläder tre gånger mera så minskar klimatavtrycket med 60 procent

I januari berättade vi att textilindustrin är den näst mest förorenande industrin efter olja. Odling, färgning och blandning av material utgör utmaningar för miljön.

5. Här är studenterna våren 2019 - vi gratulerar!

Också bland de mest klickade artiklarna hittar vi den klassiska listan över studenter.

4. Här är Vegas sommarpratare 2019

Yle Vegas sommarprat är ett efterlängtat och populärt koncept. Då namnen över deltagarna offentliggörs är det många som vill klicka in och se vem som kommer dela med sig av kloka, roliga och berörande berättelser ur sitt liv.

3. Polisen bekräftar: Den misstänkta gärningsmannen i Kuopio var studerande, född 1994 och infödd finländare

På tredje plats hittar vi artikeln om våldsdådet i Kuopio där en studerande dödade en kvinna och skadade flera andra studerande med ett sabelliknande vapen vid ett yrkesinstitut.

2. Polisen misstänker systematisk import av vargar och uppfödning av varghybrider - hittade över 60 djur

Artiklar om varg väcker ofta stort intresse på Svenska Yles sidor. Därför är det inte särskilt förvånande att artikeln om att Helsingforspolisen undersöker en större brottshärva kring uppfödning av varghybrider har fått många klick.

1. Vi satte fem sändare i plastinsamlingskärl i landet - det här är varför

På grund av många fördomar kring plast, och var det sorterade materialet hamnar, försedde Svenska Yle fem plastburkar med sändare som slängdes i plastinsamlingen på olika håll i Svenskfinland.

Publiken kunde sedan följa med hur burkarna transporterades till återvinning.

Diskussion om artikeln