Statscheferna diskuterade fred i östra Ukraina: Det här kom Normandiefyran överens om i Paris
Statscheferna från Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike kom i natt med en gemensam kommuniké om hur de ska gå vidare i försöken att nå fred i östra Ukraina.
Kommunikén publicerades efter att presidenterna Volodymyr Zelenskyj, Vladimir Putin, Angela Merkel och Emmanuel Macron hade förhandlat i omkring åtta timmar. Den är indelad i tre stycken.
Den första handlar om att stabilisera läget i konfliktområdet, den andra om åtgärder för att fullfölja Minskavtalet från 2015 och den tredje om hur de ska gå vidare.
Stabiliseringen ska inledas genom att styrkorna dras tillbaka från ytterligare tre platser vid den så kallade kontaktlinjen, vilket ska se före slutet av mars 2020.
Ryssland och Ukraina ska redan före slutet av december utväxla fångar enligt modellen ”alla mot alla”. Röda korset ska få rätt att träffa alla fångar.
Fler övergångsställen och specialstatus för Donbass
Inom 30 dagar ska det öppnas ytterligare övergångsställen vid kontaktlinjen, så att människor kan röra sig mellan krigsområdet och den fria delen av Ukraina.
Organisationen för säkerhet och samarbete ska garanteras möjlighet att fullfölja sitt uppdrag enligt Minskavtalet.
Åtgärderna för att politiskt fullfölja Minskavtalet är bland annat att parterna uttrycker intresse få till stånd en lag om specialstatus för Donbass-området. De skriver också att det är nödvändigt att införa den så kallade Steinmeier-modellen i ukrainsk lag.
Beträffande framtiden, kom Zelenskyj, Putin, Merkel och Macron överens om att åter mötas inom fyra månader.
Före det ska respektive lands utrikesministerier och presidenternas rådgivare förverkliga det man kom överens om i Paris.