Analys: Bara förverkligandet visar om resultatet av Normandiefyrans möte om östra Ukraina var en framgång eller en flopp
Det man nu kom överens om sparar förhoppningsvis liv. Hur väl det kommer att lyckas beror på Putins beslut om den ryska inblandningen i Donbass, skriver Kerstin Kronvall i sin analys.
Begreppet eldupphör har i östra Ukraina sedan länge en nästan komisk klang. Lika många gånger som parterna hittills har avtalat om att sluta skjuta har de trots allt fortsatt att göra det.
Om eldgivningen nu verkligen upphör tyder det på att det ligger allvar bakom kommunikén som publicerades i natt i Paris. Dessutom skulle det självklart spara liv.
Mänskligt sett är det bästa resultatet av Normandiemötet utväxlingen av fångar. Äntligen får alla de som tagits till fånga under det fem och ett halvt år långa kriget komma hem.
För invånarna i krigsområdet och för deras vänner och släktingar på den andra sidan kontaktlinjen innebär avtalet om nya övergångsställen också en lättnad. Nu är det långsamt och svårt att resa i området.
Det första mötet någonsin mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands Vladimir Putin ledde inte till det som Zelenskyj hoppades på, nämligen en plan för hur Ukraina åter ska få kontroll över sin östgräns.
Så länge Ryssland kontrollerar krigsområdet i Donbass i östra Ukraina är det omöjligt att hålla val i området enligt ukrainsk lag. Samtidigt vill Ryssland att det först ska hållas val och efter det ska Ukraina kunna kontrollera området och gränsen.
Det är fortsättningsvis en stötesten på vägen mot en lösning i östra Ukraina.
Enligt Minskavtalet ska Donbass-området få en specialstatus inom Ukraina. Den skrivningen har hela tiden vållat gnissel, eftersom Ukraina är en enhetsstat. Också i Paris talade president Zelenskyj om den saken och underströk att Ukraina inte vill bli någon federation.
President Putin å sin sida vidhöll åter en gång den ryska positionen som utgår från att Donbass specialstatus måste bli lag i Ukraina.
Mötet i Paris gav en gnutta hopp om att det lidande som kriget i Ukraina betyder för människorna i området ska lätta. Och redan det betyder mycket.
Men de verkligt stora frågorna återstår. Hur ska Ukraina få kontroll över hela sitt område och hur ska det vara möjligt att åter integrera befolkningen i Donbass i Ukraina?
Alldeles som innan mötet i Paris är det Ryssland som har avgörandet i sin hand.
Ukrainas president Zelenskyj sa vid presskonferensen efter mötet att ”Ryssland har stort inflytande över separatisterna i det tillfälligt ockuperade området”.
Han aktade alltså sin tunga för att inte reta upp Putin genom att tala om de ryska styrkorna i Donbass.
Och Putin själv upprepade i sin tur det han har sagt så många gånger under krigets gång. Nämligen att parterna måste lösa konflikten, och med parterna avser han Ukrainas ledning i Kiev och ledarna för de självutropade folkrepublikerna i öst.
Putin betecknade Paris-mötet som en framgång. Om omvärlden och eftervärlden också kommer att göra det beror nu på honom och på hans framtida beslut om den ryska inblandningen i Donbass.