Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Antti Lindtman ställer inte upp i SDP:s ordförandeval nästa sommar

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 08:57.
Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) under en presskonferens i riksdagen med  Antti Lindtman som är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp.
Bildtext Antti Lindtman menar att statsministern också ska vara partiordförande.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp Antti Lindtman uppger för tidningen Helsingin Sanomat att han tackar nej till att tävla om partiets ordförandepost nästa sommar.

– Jag står inte till förfogande, säger Antti Lindtman till HS.

Lindtman, som i söndags förlorade knappt mot tillträdande statsminister Sanna Marin, säger att makt och ansvar måste gå hand i hand.

– Jag stöder Sanna som ordförande. Det här möjliggör en ny början för den socialdemokratiska rörelsen, då en ny generation tar över makten, säger han.

Marin blev SDP:s statsministerkandidat med rösterna 32–29.

Lindtman säger att han inte har analyserat sin förlust desto mera.

– Det är inte det viktigaste just nu. Tävlingen är avgjord och därmed basta. Det väsentliga är nu att hela gruppen stöder Sanna, konstaterar han.

Lindtman anser att den nya statsministern också ska bli partiledare nästa sommar.

– Jag är säker på att Sanna Marin klarar av uppdraget som statsminister. Jag kommer att backa upp henne och jag är säker på att hela vårt team kommer att ge henne sitt stöd.

Just nu är det Antti Rinne, före detta statsminister och blivande vice talman i riksdagen, som sitter på ordförandeposten.

Ordförandevalet ordnas i samband med SDP:s partimöte i Tammerfors i juni nästa år.

Diskussion om artikeln