Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flygplan med 38 människor ombord försvann mellan Chile och Antarktis

Från 2019
Amerikanskt fraktflygplan av modellen C-.130 Hercules.
Bildtext Det försvuna fraktflygplanet var av modellen C-130 Hercules. Bilden visar ett likadant flygplan i USA:s flygvapen.
Bild: /All Over Press

Ett militärflygplan med 38 människor ombord har försvunnit på väg från Chile till Antarktis. Fraktplanet tros ha befunnit sig mitt över Drakes sund då det tappade kontakten med flygledningen.

Planet startade från staden Punta Arenas i södra Chile på måndag eftermiddag klockan 16.53 lokal tid. Klockan 18.13 tappade det radiokontakten med flygledningen.

Planet transporterade personal till basen Eduardo Frei på King Georg Island, cirka tusen kilometer från Kap Horn. Personalen skulle utföra underhållsarbete på basen och bland annat inspektera bränslerör.

Ingen nödsignal sändes ut, men chilenska flygvapnet tror att planet hunnit halvvägs till basen då det försvann.

Räddningsoperation i full gång

En räddningsoperation har inletts och både flygplan och marinens fartyg deltar i sökandet efter potentiella överlevare i området där kontakten till planet bröts.

Drakes sund, havsområdet mellan Kap Horn och Antarktiska halvön är ökänt för hårda väderförhållanden med låga temperaturer och hårda stormar. Men flygvapnet har meddelat att vädret var lugnt då planet startade.

Planet skulle enligt planerna ha återvänt till Punta Arenas redan på måndagskvällen.

Två Chilenska C-130 hercules fraktplan lastas vid Union Glacier Campp i Antartkis.
Bildtext Två av Chiles C-130-plan vid Union Glacier Camp vid bergskedjan Ellsworth Mountains på Antarktis. Chile har fyra permanenta baser på Antarktis som bland annat stöder forskning i biodiversitet och klimatförändring.

Chiles president på plats i Punta Arena

Chiles president Sebastián Piñera har rest till Punta Arenas för att personligen övervaka räddningsoperationen tillsammans med Chiles inrikesminister och försvarsminister.

Chile är mitt i en av de värsta politiska kriserna på årtionden och politikerna är på helspänn.

Stordemonstrationer mot ekonomisk orättvisa i landet har nu pågått i snart två månader. 26 människor har dött och över 12 000 skadats i våldsamheterna.

Tidigare i höstas ledde demonstrationerna till att FN:s klimatmöte flyttades från Chiles huvudstad Santiago till Spaniens huvudstad Madrid.

APT, New York Times

Diskussion om artikeln