Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stadsdirektör Patrik Nygrén svarar på kritiken angående danaarv

Från 2019
Uppdaterad 11.12.2019 07:00.
patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Bildtext Enligt Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén har ledningen inte reflekterat över var personen som har efterlämnat arvet själv har bott och levt.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Beslutet att använda ett arv från en Houtskärsbo till att utveckla en simstrand i Pargas har väckt mycket kritik på nätet. Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén försvarar beslutet.

Planen är alltså att använda arvet som Houtskärsbon Eino Lehti efterlämnade sig till att rusta upp Bläsnäs simstrand i Pargas. Sammanlagt rör sig arvet om 400 000 euro.

Eftersom Lehti inte skrev ett testamente tillfaller egendomen staten. Pargas stad har därefter gjort anspråk på arvet.

Enligt Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén är Bläsnäs simstrand i Pargas ett högaktuellt socialt ändamål som är värt att utveckla, med tanke på de problem som området varit utsatt för till exempel i sommar.

Används till det som behövs för tillfället

Nygrén berättar att ledningen inte har reflekterat över var personen som har efterlämnat arvet själv har bott och levt – varken gällande den här ansökan eller tidigare ansökningar.

- Vi har sett det som ett arv som har tillfallit staden i bästa fall, om det gått vägen. Man har då sökt det mest akuta och viktigaste ändamålet just då.

- Ifall det kommer ett annat danaarv kan det vara så att vi har ett så här viktigt och centralt projekt just i Houtskär. Men det har vi inte haft just nu.

Vy över Bläsnäs badstrand i Pargas
Bildtext Arkivbild. Danaarvet ska användas för att utveckla Bläsnäs.
Bild: Yle/ Nora Engström

Många Houtskärsbor är ändå kritiska till att Lehtis arv inte används för att utveckla den egna orten, men enligt Nygrén är situationen problematisk när det gäller danaarv eftersom det inte finns ett testamente.

- Då har vi också svårt att göra tolkningar gällande den avlidnas vilja, och därför har vi utgått ifrån vad som är aktuellt och mest ”pockande” just då i staden, säger Nygrén.

- I det här fallet har det varit just Bläsnäs simstrand.

Kan bli en förändring

Nygrén säger ändå att han förstår att beslutet väcker diskussion och kritik.

- Med anledning av den hårda kritiken finns det säkert orsak för oss att diskutera om det är bättre att stadsstyrelsen tar det här beslutet om vad ändamålet i en ansökan om ett danaarv ska vara.

- Då tas de saker i beaktande som ledamöterna i styrelsen vill ta i beaktande så att säga.

Det här kunde i praktiken innebära en tydligare instyrning redan i ansökningsskedet i vad ett visst danaarv ska användas till.

- Oberoende hur vi går tillväga i framtiden kanske vi lär oss av det här att det kan finnas starka lokala känslor förknippade med danaarv, säger Nygrén.

Diskussion om artikeln