Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättsprocessen mot Myanmar inleddes vid internationella domstolen i Haag: Ledaren Aung San Suu Kyi försvarar personligen sitt land mot anklagelserna om folkmord

Från 2019
Aung San Suu Kyi vid rättegången i Haag 10.12.2019
Bildtext Aung San Suu Kyi vid rättegången i Haag 10.12.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Landet Myanmar anklagas för folkmord på den muslimska minoritetsgruppen rohingya. Myanmars ledare Aung San Suu Kyi leder personligen landets försvar vid den internationella domstolen (ICJ) i Haag.

Förhören som inleddes i dag (10.12.2019) vid ICJ kommer att pågå i tre dagar.

Det är Gambia, ett land med en muslimsk majoritetsbefolkning, som har lämnat in stämningsansökan mot Myanmar. Gambia backas upp av alla 57 medlemmar i organisationen för muslimskt samarbete.

Demonstranter som stöder rohingyerna. Haag 10.12.2019
Bildtext Demonstranter som krävde rättvisa för de förföljda rohingyerna demonstrerade utanför domstolsbyggnaden i Haag 10.12.2019
Bild: AFP / Lehtikuva
Demonstranter som stöder de förföljda rohingyerna. Haag 10.12.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

"Myanmar måste stoppa det här folkmordet"

Gambia kräver att våldet upphör.

Gambias justitieminister Abubacarr Tambadou uppmanade i dag domstolen i Haag att ge Myanmar order om att stoppa folkmordet på den muslimska minoritetsbefolkningen rohingya.

- Gambia ber domstolen uppmana Myanmar att stoppa detta meningslösa dödande, stoppa dessa barbariska handlingar och att stoppa detta massmord på det egna folket, sade ministern till domarna i sitt öppningstal.

Aung San Suu Kyi satt i rättssalen och lyssnade på detaljerade beskrivningar av mord, tortyr och våldtäkter. Berättelserna inkluderade också historier om barn som mördats.

Suu Kyi väntas uttala sig i morgon. Hon antas upprepa sitt tidigare förnekande av folkmord, och hävda att militäroperationerna 2017 var nödvändiga för att bekämpa attacker från militanta rohingyer.

Rohingyaflyktingar tar sig från Burma till Bangladesh
Bildtext Militäraktionerna 2016-2017 drev hundratusentals på flykt.
Bild: EPA
Flyktingar från den muslimska minoriteten rohingya på väg till ett flyktingläger i Bangladesh 3.11.2017.
Bildtext Flyktingar från den muslimska minoriteten rohingya på väg till ett flyktingläger i Bangladesh 3.11.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Myanmars militär anklagas för att ha bedrivit systematisk terror mot rohingyerna genom att mörda, tortera och våldta civila, och på olika sätt förstöra deras hem, religiösa byggnader och samhällen. Militäraktionerna 2016-2017 drev det förföljda folket på flykt, och över 700 000 rohingyer beräknas ha flytt till grannlandet Bangladesh.

I flyktinglägret Cox's Bazar i Bangladesh samlades rohingyer i dag för att be om att rättvisa skipas vid domstolen i Haag. "Aung San Suu Kyi kände till folkmordet men hon stoppade det inte. Vi kräver nu rättvisa", säger en man i lägret. En annan man tackar gambianerna och alla andra personer som har möjliggjort rättegången i Haag. "Vi kräver att Aung San Suu Kyi och övriga som har begått brott - regeringen, militären och andra - bestraffas."

Programmet är inte längre tillgängligt
Rohingyer i flyktingläger ber för att rättvisa ska ske i Haag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Burmas ledare Aung San Suu Kyi ville inte lägga skulden för våldet i Burma på någon enskild part
Bildtext Många frågar sig hur det är möjligt att den här frihetsikonen - Myanmars nuvarande ledare Aung San Suu Kyi - nu står inför en folkmordsrättegång
Bild: EPA-EFE/HEIN HTET

Aung San Suu Kyi

  • Är statskansler (ett slags premiärminister) i Myanmar. Är landets ledare - men måste samarbeta med militären som fortfarande har mycket makt. Militären kan bland annat tillsätta försvars-, inrikes- och gränshandelsministrar.
  • Är en populär frihetskämpe som arbetat för demokrati och som länge motarbetade det auktoritära styret i Myanmar - men hon har vägrat ta ställning mot militärens förföljelse av ronhingyerna.
  • Har sagt att båda parter gjort sig skyldiga till våldsdåd och att de komplicerade etniska förhållandena gör det svårt att hitta en enkel lösning.
  • Amnesty International drog tillbaka sitt högsta pris som de gett henne, med motiveringen att hon inte längre ”representerar hopp, mod och ett osvikligt försvar av de mänskliga rättigheterna”. Kritiker vill också frånta henne Nobels fredspris.
Människor i Rangoon med plakat där det står att man motsätter sig både rohingyer och den internationella domstolen i Haag
Bildtext Människor i Rangoon med plakat där det står att man motsätter sig både rohingyer och den internationella domstolen i Haag
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Plakat som stöder Aung San Suu Kyi 28.11.2019. Hpa-an, i delstaten  Kayin, Myanmar.
Bildtext Plakat som stöder Aung San Suu Kyi 28.11.2019. Hpa-an, i delstaten Kayin, Myanmar.
Bild: AFP / Lehtikuva
Plakat till försvar för Aung San Suu Kyi
Bildtext Plakat till försvar för Aung San Suu Kyi i Rangoon, Myanmar
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Demonstration 10.12.2019 i Rangoon, Myanmar till stöd för landets ledare Aung San Suu Kyi
Bildtext Demonstranter 10.12.2019 i Rangoon stöder sin ledare Aung San Suu Kyi och anser att hon kämpar för Myanmar
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln