Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens äldsta statsminister ger tips till världens yngsta: Fråga gamla människor om råd

Från 2019
Porträtt på Malaysias premiärminister.
Bildtext Malaysias 94-åriga premiärminister Mahathir Mohamad har lett landets snabba modernisering och växande välstånd, men har fått kritik för att ha ett auktoritärt styrelsesätt.
Bild: All Over Press

Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad, 94, ger råd till finländska Sanna Marin som blir världens yngsta statsminister. Det är en bra idé om hon frågar gamla människor om råd, säger han.

– Även om vi tror på unga människors idealism är det viktigt för unga att också ta hänsyn till gamla människors erfarenheter, säger Mahathir Mohamad till nyhetsbyrån Reuters.

– Då får man en kombination av dessa två, och det skulle vara bra.

94-åriga Mahathir har varit premiärminister i Malaysia i två omgångar. Han var premiärminister i 22 år från 1981 till 2003 och tillträdde ämbetet för andra gången i fjol.

Han har lett landets snabba modernisering och växande välstånd, men har också fått kritik för att ha ett auktoritärt styrelsesätt.

Sanna Marin har uppmärksammats av flera internationella medier. Många lyfter fram det faktum att Marin är ung, kvinna och kommer från en regnbågsfamilj.

En tweet av Helsingin Sanomats reporter Tuomas Niskakangas blev viral under söndagen. Tweeten visar de fem kvinnor som har ledande roller i Finlands regeringspartier. Tweeten är ändå inte helt korrekt, eftersom den felaktigt anger att Marin är partiledare för SDP.

Källor: Reuters, Yle

Diskussion om artikeln