Hoppa till huvudinnehåll

Sport

20-årige Marcus Forss öser in mål i England – säger till IS att han vill men inte kan ansluta till landslaget: "Det skickar förstås ingen bra signal"

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 12:21.
Marcus Forss firar ett mål i AFC Wimbledons tröja.
Bildtext Marcus Forss firar ett mål i AFC Wimbledons tröja.
Bild: Rex Features/All Over Press

Marcus Forss hör till Finlands mest lovande fotbollsspelare. Det har spekulerats i att han kunde vara aktuell för EM-laget i sommar men A-landslagsdebuten låter vänta på sig. Forss säger att spel i League One-klubben AFC Wimbledon är svårt att kombinera med landslagsfotboll.

Den 20-årige fotbollsspelaren Marcus Forss har gjort väl ifrån sig i AFC Wimbledon under hösten. AFC Wimbledon spelar i League One, den tredje högsta serienivån i England som motsvarar division 2 i Finland.

På tolv matcher har det blivit nio mål och det har spekulerats i om anfallaren kunde vara ett namn för sommarens EM-trupp.

SpelareKlubbMatcherMål
1. Mohamed EisaPeterborough U1913
1. Ivan ToneyPeterborough U1813
3. Armand GnanduilletBlackpool1711
3. Patrick MaddenFleetwood Town1711
5. Ian HendersonRochdale209
5. Marcus MaddisonPeterborough U179
5. Marcus ForssAFC Wimbledon129

Forss säger till Ilta-Sanomat att spel i landslaget intresserar men att det är ett problem att League One inte håller paus under landslagsuppehållen.

– Klubben skulle vara tvungen att släppa iväg mig om jag bad om det. De har sagt att visst, du kan åka. Men om någon kniper min plats under tiden så får jag nöta bänk efter det.

"Kan inte diktera något i klubblaget"

I höstas tecknade Forss ett fyraårskontrakt med Brentford som spelar på den näst högsta nivån i England, Championship. Han är ändå uthyrd till AFC Wimbledon för den resterande delen av säsongen och han värdesätter klubblaget högt.

– Jag är 20 år gammal och kan inte diktera något i klubblaget. För mig är det viktigast att jag får spela och lyckas i herrmatcher, säger Forss.

Forss uppger att han har haft kontakt med Juha Malinen som lotsar U21-landslaget, men att han inte har snackat med förbundskaptenen Markku Kanerva. Inför EM-kvalmatchen mot Liechtenstein kommenterade Kanerva situationen.

– Vi förväntar oss visst engagemang och en vilja att visa att han vill representera Finland, sade Kanerva enligt Ilta-Sanomat.

AFC Wimbledon går dåligt, Brentford bra

Ett klubbyte är tidigast aktuellt efter säsongen. AFC Wimbledon kämpar just nu för förnyat kontrakt. Saldot 17 poäng räcker till en 19:e plats, Milton Keynes på 21:e plats ligger under strecket med sina 14 poäng.

Bättre går det för Brentford. Laget är nia i Championship och bara två poäng bakom Sheffield Wednesday som i nuläget skulle få kvala om en Premier League-plats.

Forss uppger att han är intresserad av landslagsspel.

– Jag kan inte ansluta till landslaget och det skickar förstås ingen bra signal. För mig är det en stor ära att spela för landslaget. Då jag spelar på ett ställe där landslagsuppehållet tillämpas står jag till förfogande.

Forss konstaterar trots det att han står till Kanervas förfogande i mars – även om AFC Wimbledon då spelar matcher. Anfallaren är son till FC Inter-legendaren Tero Forss och har spelat i England sedan han var 13 år gammal.

Diskussion om artikeln