Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vinterstorm ställer till det för Kvarkentrafiken – Wasaline ställer in två avgångar

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 13:56.
Wasa Express vid kajen i Tallinn efter service oktober 2016.
Bildtext Arkivbild. Wasa Express vid kajen i Tallinn efter service oktober 2016.
Bild: Wasaline

Wasaline tvingas ställa in morgonfärjan från Umeå liksom eftermiddagsturen från Vasa på onsdagen. Säkerheten måste komma först, säger vd Peter Ståhlberg inför stormen som väntas driva upp rejält höga vågor.

De avgångar som rederiet väljer att ställa in är avgången från Umeå till Vasa klockan åtta på onsdag morgon, samt avgången från Vasa till Umeå klockan halv tre på onsdag eftermiddag. Avgången från Umeå till Vasa klockan sju på kvällen beräknas avgå normalt.

Vd Peter Ståhlberg är lite harmsen.

– Tittar man ut genom fönstret just nu så har vi ju en solig, stilla och vacker tisdagseftermiddag. Det känns jättedumt att behöva ställa in avgångar och göra passagerare besvikna. Men man får ha respekt för väder.

Wasalines vd Peter Ståhlberg
Bildtext Peter Ståhlberg, VD.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Med den sydliga stormen som utlovats följer en våghöjdsvarning, med en signifikant våghöjd på över fyra meter, vilket betyder att de största enskilda vågorna överstiger 7-8 meter.

– Då det är sydlig storm så vet vi att det hinner driva upp verkligt hård sjö här hos oss, säger Ståhlberg.

Enligt väderprognosen avtar vinden först till kvällen.

Fjolårserfarenhet avskräcker

I november ifjol hade rederiet en incident ombord på Wasa Express som gör att man har blivit ännu försiktigare med att gå ut i hård vind.

Då välte en långtradare på bildäck, och Peter Ståhlberg säger att händelsen sänkt tröskeln för att välja att stanna i hamn.

– Det finns i bakhuvudet. Det var första gången något sådant hände ombord, och vi skärpte reglerna ytterligare efter det så förhoppningsvis var det också sista gången.

Valet att ställa in två avgångar på onsdagen gjordes som brukligt av fartygets befälhavare och Peter Ståhlberg ifrågasätter inte beslutet.

– Klart vi förlorar ekonomiskt både i frakt och i passagerarinkomster. Men mera ledsamt är ju att alla som bokat och planerat sin resa tvingas tänka om. Genom att meddela om inställda avgångar redan i det här skedet så vill vi ge passagerarna en möjlighet att boka om ifall de bara har möjlighet.

Vågor slår mot strandstenar i Hangö den den 10 december 2014.
Bildtext Den sydliga stormen väntas driva upp rejäla vågor i Kvarkenområdet.
Bild: Viveka Rabehl.

Enligt uppgifter från Yles meteorolog Jesse Heikkilä väntas stormen bli hårdast till havs, där det ska blåsa upp till 21 m/s sydlig vind från onsdag morgon.

– Det behöver ändå inte bli så tufft på land, så förhoppningsvis kan man undvika stormskador och elavbrott, säger Heikkilä.

Diskussion om artikeln