Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Marie Fredriksson från Roxette är död

Från 2019
Uppdaterad 10.12.2019 14:55.
Marie Fredriksson har dött 61 år gammal.
Bildtext Marie Fredriksson blev 61 år gammal.
Bild: Lehtikuva

Artisten Marie Fredriksson är död, skriver Expressen. Hon blev 61 år gammal.

Marie Fredriksson sörjs närmast av sin make Mikael Bolyos och deras två barn.

”Det är med stor sorg vi måste meddela att en av våra största och mest älskade artister är borta. Marie Fredriksson avled på morgonen den 9 december i sviterna av sin tidigare sjukdom”, skriver Marie Fredrikssons manager Marie Dimberg i ett pressmeddelande.

Marie Fredriksson blev sjuk 2002 då hon drabbades av en hjärntumör.

Tillsammans med Per Gessle bildade Marie Fredriksson popgruppen Roxette1986, som blev ett av Sveriges mest internationellt framgångsrika band någonsin.

Gruppen har sålt över 75 miljoner skivor världen över och har toppat amerikanska Billboardlistan fyra gånger. Roxette har haft hela 19 låtar på den brittiska topp 40-listan.

Förutom Roxette har Marie Fredriksson sedan början av 80-talet haft en lyckad solokarriär. Bland hennes mest älskade verk finns ballader som ”Ännu doftar kärlek”, ”Tro” och ”Sparvöga”.

2013 släppte Marie Fredriksson sitt sista soloalbum, ”NU”, med låtar på svenska. Albumet producerades av Mikael Bolyos, som Marie Fredriksson varit gift med sedan 1994.

Fick en strålskada av behandlingarna

2016 meddelade Marie Fredriksson att hon på grund av sviterna av sjukdomen inte längre orkade uppträda eller spela in skivor med Roxette.

– Det är slitigt. Marie orkar inte turnera mer, sa hennes manager Marie Dimberg då.

I självbiografin Kärleken till livet från 2015 berättade Marie Fredriksson att hon trots problemen med hälsan såg ljust på livet.

”Äntligen känns det som att jag har förlikat mig med att jag har en strålskada att leva med. Att det var så här det blev. Jag har förlorat många år genom sjukdomen. Och det är dessutom en sorg att åldras. Men varje dag tänker jag att jag är tacksam att jag sitter här. Och att jag fortfarande kan sjunga”, skrev hon.

Roxette

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln